Acasă Actualitate Copiii din Boureni au adunat in jurul lor tot satul

Copiii din Boureni au adunat in jurul lor tot satul

-

Dupa o lunga perioada in care Scoala generala din Boureni, comuna Afumati, a fost bintuita de tot felul de nemultumiri si intrigi intretinute cu sau fara buna stiinta de vechea conducere a institutiei, in Vinerea Tamaduirii, profesorii, invatarorii si educatorii alaturi de sateni s-au adunat sub pretextul unui spectacol. Serbarea micutilor de la gradinita din sat a insemnat mai mult decit unul dintre evenimentele culturale pe care oamenii le trec cu vederea, pentru ca sint preocupati mai mult de ziua de miine decit de grija micutilor. Marcel Rosca, numit de curind directorul scolii care fiinteaza in sat de aproximativ 150 de ani, a dorit ca la inceput de drum sa-i stringa la un loc pe toti cei care au trecut pragul scolii pe care acum o conduce. Dascalii batrini prezenti la sarbatoare au privit inca o data oamenii carora le-au pus creionul in mina si pe care i-au invatat sa buchiseasca primele litere ale alfabetului. Multi dintre ei, dupa ce s-au retras de la catedra, s-au mutat in strana bisericii. Nici dupa ani buni de pensie nu s-au resemnat si, de fiecare data cind este nevoie, raspund prezent in viata satului. Cornelia Vaduva, doamna al carei glas a rasunat peste atitea generatii, este si acum sufletul sarbatorilor satului. „Respectul nu se mosteneste, se cistiga si imi place sa cred ca eu l-am cistigat in multii ani petrecuti la catedra. Faptul ca sint la pensie nu inseamna ca sint inutila. Actualul director al scolii, Marcel, este un fost elev de-ai mei si vreau sa-l ajut sa faca din aceasta institutie o rampa de lansare pentru copiii satului“, a declarat femeia careia satenii ii spun Doamna.


Alaturi de copii, parinti, bunici si fosti elevi ai scolii, au venit si oameni nascuti pe alte meleaguri si casatoriti in sat. Berni, cum ii spune lumea lui Bernard Opris, vine in fiecare an din Germania si niciodata nu uita de nevoile materiale ale gradinitei si scolii, aducind daruri pentru copii de la nemtii generosi din orasul in care traieste. Covoare persane si perdele pentru clasele gradinitei a adus Vasile Cimpeanu, interpret de muzica populara catre care micutii s-au indreptat cu recunostinta, improvizind un mic spectacol folcloric. „Pot sa aduc mai multe lucruri pentru copiii de la scoala si de la gradinita, pentru ca nemtii sint generosi atunci cind este vorba despre copii. Cu ajutorul primarului Costica Nita, vreau sa aducem apa curenta in gradinita si scoala. Copiii din Boureni, sat in care ma voi retrage cind voi iesi la pensie, trebuie sa vada ca in lume lucrurile s-au achimbat, iar perspectiva lor este alta decit a generatiei mele sau a parintilor lor“, a spus Berni. Dupa Vinerea Tamaduirii, locuitorii din Boureni cred ca lucrurile s-au schimbat, din moment ce au venit in jurul scolii de care multi copii nu mai au parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

Francezul Claude Dielna, în vizorul Universităţii Craiova

Universitatea Craiova vrea să se întărească în apărare chiar înaintea derbiului cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului regulat. Alb-albaştrii sunt...