18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceristul rom Constantin Potirca - acuzat de evaziune fiscala de 38 de miliarde de lei

Afaceristul rom Constantin Potirca – acuzat de evaziune fiscala de 38 de miliarde de lei

• Directia Generala a Finantelor Publice Gorj a constatat ca familia Potirca a prejudiciat bugetul de stat cu 38 de miliarde de lei, prin sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit • Firmele familiei Potirca au incheiat contracte fictive • Nemultumiti de constatarile institutiilor statului, „regii“ fierului vechi din Tirgu Jiu apeleaza la instantele de judecata


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj il acuza pe afaceristul gorjean de etnie roma de producerea unei evaziuni fiscale de peste 38 de miliarde de lei. Un control care a avut loc la una dintre cele patru societati administrate de familia Potirca, SC LUMETAL SRL Tirgu Jiu, a scos la iveala o serie de nereguli. Impozitul pe profit datorat statului de SC LUMETAL a fost calculat de inspectorii de la Finante la 26,5 miliarde de lei. Suma respectiva a aparut ca urmare a includerii in calculul impozitului a unor cheltuieli care nu erau deductibile. S-a mai constatat ca reprezentantii LUMETAL s-au sustras de la plata sumei de 9,6 miliarde de lei, reprezentind taxa pe valoarea adaugata. Reteta succesului pentru familia Potirca a fost vinzarea de mijloace fixe, autoturisme si a unui apartament intre cele patru firme pe care le detine: SC SIATRA PROD SRL, SC DEMRAX COM, LUMETAL SRL, toate din Tirgu Jiu, si SC OLITON SRL din Scoarta.


Facturi fictive, firme inexistente


In urma verificarilor efectuate, s-a descoperit ca bunurile vindute catre LUMETAL de SIATRA si DEMRAX nu se aflau trecute in evidentele firmelor respective. Au fost gasite, de asemenea, contracte cu societati din tara, precum UTON Bacau, cu care LUMETAL a derulat relatii comerciale in perioada 2003-2004. In contabilitatea firmei familiei Potirca a fost gasita o factura din care rezulta ca LUMETAL a cumparat cu cinci miliarde de lei o remiza de locomotive de la UTON, taxa pe valoarea adaugata aferenta fiind de 950.000.000 de lei. UTON este membra a grupului de firme BALKAN PETROLEUM, despre care se spune ca ar avea legatura cu omul de afaceri Corneliu Iacobov. Contractul a fost insa anulat, iar factura stornata. De mentionat ca remiza de locomotive nu a ajuns niciodata in Gorj.


Conducerea DGFP Gorj a declarat ca societatii LUMETAL Tirgu Jiu si reprezentantilor acesteia le-au fost aplicate noua amenzi, in valoare totala de 272.000.000 de lei. Sapte amenzi au fost pe persoana fizica. Raportul cu datele rezultate in urma controlului a fost trimis la politie pentru continuarea cercetarilor. Dupa cum au precizat surse autorizate din conducerea Directiei Finantelor Publice Gorj, verificarile incepute la SIATRA, DEMRAX si OLITON sint gata in proportie de 70%. Din primele date pe care inspectorii le au la dispozitie din Gorj si din peste zece judete din Ardeal si Moldova, rezulta ca o parte din afacerile familiei Potirca au avut la baza facturi fictive, iar firmele cu care au fost incheiate contracte fie nu exista, fie nu au inregistrate in contabilitate facturile societatilor conduse de Constantin Potirca. In general, tranzactiile au vizat comertul cu fier vechi. Dupa cum a apreciat conducerea DGFP Gorj, din primele estimari, evaziunea fiscala produsa la SIATRA, DEMRAX si OLITON depaseste cu mult 40 de miliarde de lei, dar suma exacta va putea fi stabilita doar la incheierea controlului.


Conturile firmelor lui Potirca, blocate


Deoarece conturile firmelor lui Constantin Potirca au fost blocate de DGFP Gorj, acesta intentioneaza sa actioneze in judecata conducerea institutiei, pe care o acuza ca a actionat ilegal. Potirca spune ca nu are nici un fel de datorii la bugetul de stat, conturile firmelor sale fiind blocate, pentru ca Garda Financiara a confiscat mai multe sume de bani, pentru care se afla in litigiu: „Vreau sa ii dau in judecata pe cei de la Finante, ca fac abuzuri si mi-au blocat conturile. Eu nu am datorii la stat. Garda Financiara mi-a confiscat, in trei rinduri, sume de bani, de 21, 19 si 24 de miliarde lei. Am contestat in instanta de judecata toate procesele-verbale de confiscare, iar in unele procese mi s-a dat cistig de cauza. Acum, Finantele imi blocheaza conturile pentru a plati banii care mi-au fost confiscati“, a declarat Constantin Potirca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS