14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Lunga noapte a fizicii“, eveniment unic in istoria lumii

„Lunga noapte a fizicii“, eveniment unic in istoria lumii

O stafeta luminoasa in jurul planetei, realizata intr-o noapte, va uni sub stindardul fizicii, toate tarile lumii, inclusiv România. Evenimentul desfasurat la nivel mondial, demn de a fi inclus in Cartea Recordurilor, va reprezenta actiunea centrala din cadrul Anului Mondial al Fizicii. Liviu Cotfasa, inspector de fizica la ISJ Dolj, spune ca lumina va ajunge si la Craiova, semnalul fiind preluat de la Bucuresti, marti, 19 aprilie.


Actiunea va fi declansata in seara zilei de 18 aprilie 2005 (cea de-a 50 aniversare a mortii lui Einstein) la Princeton, New Jersey (ultima resedinta a lui Einstein – n.r.). Se va aprinde un proiector laser, ale carui raze de lumina vor straluci pe cer catre vest. Pornind de la acest semnal, observatorii fasciculului luminos isi vor activa propriile surse de lumina, purtind mesajul intr-o uriasa stafeta optica. O retea de raze de lumina se va extinde de-a lungul tarii, va depasi frontierele, va traversa oceane si continente de-a lungul emisferelor si va inconjura tot globul, unind toate natiunile prin puterea de iluminare a fizicii.


La infaptuirea acestui proiect spectaculos participa universitati, institutii de cercetare, scoli si alte organizatii de pe intreg mapamondul. Se urmareste sporirea acceptiunii publice a ideii ca stiinta, asemenea sportului si muzicii, reprezinta un limbaj universal, care se face inteles dincolo de orice granite politice sau ideologice. Tarile vor intra intr-o competitie mondiala, pentru a realiza maximum de retransmisie. Totodata, actiunea este caritabila. Banii colectati vor merge intr-un cont administrat de UNESCO si destinat tarilor in curs de dezvoltare, pentru sprijinirea educatiei in domeniul fizicii.


O ruta principala, extinsa ca o retea, si o ramificatie globala, va tese in jurul planetei o retea vasta, ca o pinza de paianjen alcatuita din intuneric si lumina. Laureatul Premiului Nobel, Leon M. Lederman, a adresat comunitatii fizicienilor chemarea „de a-l gasi pe noul tinar Einstein al secolului XXI… printr-o masiva extindere a accesului la educatie, pentru milioanele de copii, carora accesul le este interzis“. Acesta considera ca trecerea semnalului luminos trebuie sa fie nucleu pentru activitati grupate sub titlul generic „lunga noapte a fizicii“, in decursul careia, incepind de la apusul soarelui, sa fie prezentate, in strada, experimente de fizica, sa fie proiectate filme de fizica si sa aiba loc concursuri de fizica.


Invatamintul preuniversitar, dar si cel universitar craiovean sint deja in plina febra a pregatirilor de participare la acest eveniment, unic in istoria lumii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS