16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCompania CEZ va detine 51% din cea mai mare filiala a SC ELECTRICA SA

Compania CEZ va detine 51% din cea mai mare filiala a SC ELECTRICA SA

Dupa o lunga perioada de tatonare, zilele trecute a fost semnat la Bucuresti contractul de privatizare prin care compania ceha CEZ a cumparat pachetul majoritar de 51% de la SC ELECTRICA Oltenia SA, cea mai mare filiala dintre cele opt ale companiei nationale. Valoarea tranzactiei a fost de 151 de milioane de euro, dintre care 47,4 milioane de euro pentru achizitionarea pachetului de 24,62% de la ELECTRICA SA, iar diferenta pina la 51% va fi constituita din aport de capital in valoare de 103,6 milioane de euro. Plata pentru actiunile cumparate, precum si majorarea de capital se estimeaza a se finaliza pina la mijlocul acestui an. Pina atunci, cehii vor avea acces si vor lua parte activa la toate deciziile strategice majore luate de actualul staff al societatii cu sediul in Craiova.


Martin Zmelik si Jan Veskrna, reprezentantii companiei CEZ, care a achizitionat pachetul majoritar de la SC ELECTRICA Oltenia, au tinut ieri prima conferinta de presa la Craiova. „Achizitionarea filialei ELECTRICA Oltenia este o investitie importanta pentru noi, deoarece strategia firmei CEZ este sa devina numarul 1 pe piata energiei electrice din Europa Centrala si de Est. In cadrul strategiei, România este privita ca o tara-cheie pentru atingerea scopului propus“, a spus directorul sectiilor externe ale CEZ, Martin Zmelik. Decizia de achizitionare a societatii românesti s-a luat, avindu-se in vedere faptul ca ELECTRICA Oltenia corespundea modelului CEZ, acela de a detine mine de carbune, termocentrale si retea de distributie. Pina la mijlocul acestui an vom vedea daca investitorul strategic, compania ceha, va decide daca pastreaza tot procentul achizitionat sau cedeaza catre fiecare din investitorii financiari – Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Corporatia Financiara Internationala (IFC) 5% din pachetul de actiuni dobindit ca efect al injectiei de capital cash in societate, prin majorare de capital social. Dincolo de orice discutii, trebuie spus ca finantatorii acestei privatizari, facute prin intermediul companiei cehe, sint tot institutiile financiare europene sau internationale. Cehii sint cei prin care ELECTRICA a intrat in Europa!


Cehii doresc o perioada de gratie pentru a baga ELECTRICA Oltenia in viteza a cincea


„In România au venit sapte reprezentanti ai companiei CEZ, specializati pe principalele domenii de interes ale companiei, care vor lucra aici, in societatea achizitionata, si care ne vor ajuta sa intelegem si sa cunoastem societatea pe care am achizitionat-o nu numai din date statistice. Dupa analiza pe care o vor face cei sapte va urma o perioada de restructurare, care se va face in etape, deoarece nici cind conduci o masina nu poti intra din viteza intii direct in viteza a cincea.Va urma, cu siguranta, o perioada de restructurare, dar pina atunci va trebui sa gasim aici oameni care sa doreasca sa lucreze si sa fie si motivati. Peste trei-patru ani, cind echipa ceha se va intoarce in Cehia, aici va trebui sa ramina o echipa de români, care sa fie in stare sa se duca in alta parte din Europa si sa faca tot ceea ce vrem sa facem noi aici“, a tinut sa precizeze Ian Veskrna. Primul semnal pe care au tinut sa-l transmita noii patroni de la ELECTRICA Oltenia a fost acela ca, o data cu privatizarea, a apus perioada in care societatea româneasca era jumulita de tot felul de „capuse“, iar numarul directorilor tindea sa-l depaseasca pe cel al muncitorilor…


Modelul bulgaresc (in Bulgaria tot CEZ este investitorul in societatile de energie electrica) va fi extins si la Craiova, ceea ce inseamna ca, dupa o perioada de citiva ani in care se va restructura societatea si se va forma echipa manageriala din specialisti autohtoni, ELECTRICA Oltenia va arata, parafrazind o reclama, mai curata, mai uscata si va da senzatia de prospetime. Mai devreme sau mai tirziu, noii actionari majoritari vor afla de marile afaceri puse la cale prin firmele-capusa ale sindicatelor energeticienilor prin care s-au „coafat“ restructurarile de personal sau de deciziile companiei nationale, prin care pe gitul societatilor regionale s-au bagat utilaje inutile de zeci de milioane de euro, multe dintre ele luate in leasing-uri paguboase. Pina atunci, pretul energiei electrice la consumatorii casnici da semne de majorare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS