11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGabi Alunecosu a dat tepe de miliarde cu cecuri fara acoperire

Gabi Alunecosu a dat tepe de miliarde cu cecuri fara acoperire

Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a sapte administratori de firme care au beneficiat de returnari ilegale de TVA din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. Este vorba despre Maria Pipan, Cornel Virlan, Gabriel Constantin, Danut Feraru, Ilie Dumitru, Maria Constantin si Ion Pipan, acuzati ca au solicitat si primit, urmare a unor tranzactii comerciale nereale, consemnate in actele contabile, restituiri de TVA in valoare de aproximativ 98 de miliarde de lei.


Printre cei sapte se afla nume cunoscute in mediul de afaceri craiovean: este vorba despre Gabriel Constantin (zis si Gabi Alunecosu, datorita dexteritatii sale de a scapa de pirnaie), de sora lui, Maria Constantin, si apropiatul lor Cornel Virlan.


Plati fara acoperire


Despre Gabi Alunecosu’ si apropiatii lui se stia pina acum doar ca s-ar ocupa de tepe de miliarde cu cecuri fara acoperire. Intr-un dosar instrumentat cu ceva vreme in urma de Inspectoratul General al Politiei, Gabi era cercetat impreuna cu sora lui, Maria Constantin, si alti parteneri de afaceri, printre care Laurentiu Vasile Tilea, Gabriela Alexandra Vilcu si Mihaela Adina Dragolici, pentru ca au inselat intr-un an mai multe firme cu peste 26 de miliarde de lei. Cei cinci administratori ai unor societati comerciale craiovene au incheiat in 1998 si 1999, cu 29 de firme din tara, mai multe contracte prin care cumparau produse petroliere. Pentru achitarea acestora ei au emis, au completat si au semnat in fals 87 de file cec si 130 de bilete la ordin, fara sa aiba acoperire in banca, dupa cum mentionau politistii la vremea respectiva. Anchetatorii au mai stabilit ca Gabriel Constantin a platit in mod repetat datoriile unor societati la care era administrator, cu incasarile altor firme ale sale. Astfel, el a folosit in interes personal peste patru miliarde de lei. Gabi Alunecosu era acuzat de inselaciune, falsificare de moneda sau alte valori, uz de fals, folosirea creditului societatii cu rea-credinta si in interes personal.


Alt dosar, alt prejudiciu


Urmatorul dosar in care a fost implicat patronul craiovean a fost cel care a dus la arestarea directorului Bancii Agricole – Sucursala Craiova.


Ion Iscru, fost director al Bancii Agricole – Sucursala Craiova, a ajuns in spatele gratiilor pentru comiterea infractiunii de delapidare. Dupa cum mentiona magistratul Ion Vinatoriu, pe atunci procuror general adjunct al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, fostul director Ion Iscru a dispus decontarea a 52 de file cec si bilete la ordin, in valoare de 3,615 miliarde de lei, fara sa existe disponibil in cont: „Din verificarile politistilor Serviciului de Combaterea Crimei Organizate si Coruptiei s-a stabilit ca Ion Iscru a decontat aceste instrumente de plata (file cec si bilete la ordin – n.r.) care erau emise de trei societati craiovene. SC OIL MAC SRL, avindu-i ca patroni pe Cornel Virlan si Maria Constantin, SC OIL ROW SRL, patron Florin Sorin Vladut si SC CONEDIS OIL SA patronata de Gabriel Constantin. Aceste societati nu aveau disponibil in contul deschis chiar la Banca Agricola“. Ex-directorul a virat banii catre aceste societati dintr-un cont special al bancii, numit «decontari interbancare in curs de derulare». In acelasi dosar erau cercetate Angela Marica si Adela Draguloiu, economiste in cadrul bancii si administratoare ale conturilor societatilor implicate.


Tepe la ELECTROPUTERE


Parchetul instantei supreme a dispus, cu mai bine de doi ani in urma, trimiterea in judecata a lui Gabi Alunecosu’ pentru emiterea de cecuri si bilete la ordin fara acoperire, afaceri derulate prin sapte firme – SC DPR BIG SRL, SC CONEDIS OIL SA, SC MATEI COMPANY EVA SRL, SC GLARAF COM SRL, Societatea Agricola FORTUNA Motatei, SC VALEXY COM SRL, SC SUMMERDAY SRL – si pentru invirteli cu ordine de compensare, savirsite in perioada anilor 1997-1998, carora le-au cazut victime peste 20 de firme din intreaga tara, printre care: PECO Dolj, TPSUT Motru-Gorj, GEOSPECT Craiova, ABB ENERGO Bucuresti, GITANA TRADING Galati, CRISTIAN CAR Slatina, AGROSEM Oltenia, BANKCOOP Craiova.


Spre exemplu, in calitate de actionar majoritar al Societatii Agricole FORTUNA Motatei, Gabriel Constantin a contractat de la BANKCOOP Craiova un credit in valoare de 265.746 marci germane, pentru achizitionarea unor tractoare. Tractoarele au ajuns in ograda lui, dar ratele n-au fost achitate la scadenta, astfel ca banca a pus sechestru pe utilajele societatii agricole. Pentru a scapa de sechestru, Gabi Alunecosu’ s-a gindit sa smechereasca banca. A emis patru bilete la ordin pentru suma de 1,75 miliarde de lei, in numele societatii DRP BIG SRL Craiova (al carei asociat majoritar era), pentru acoperirea creditului contractat de FORTUNA, reusind sa obtina ridicarea sechestrului. La scadenta, salariatii BANKCOOP au avut o surpriza neplacuta: introducind la plata biletele la ordin, au aflat ca firma DPR BIG nu mai exista. Isi schimbase intre timp denumirea si forma de organizare in SC CONEDIS OIL SA.


Prin aceeasi CONEDIS OIL, firma al carei administrator era, Alunecosu’ a reusit sa traga o teapa si concernului ELECTROPUTERE. In primavara lui 1998, Gabriel Constantin a incheiat cu ELECTROPUTERE un contract de livrare a 100 de tone de ulei special, plata contravalorii – peste o jumatate de miliard de lei – urmind sa se faca prin ordine de compensare. Ca sa-si primeasca mai repede ordinele de compensare, Gabi le-a emis reprezentantilor ELECTROPUTERE un bilet la ordin, desi firma sa se afla in interdictie bancara. Conducerea ELECTROPUTERE a inghitit galusca, dar abia dupa o jumatate de an a aflat ca biletul la ordin e bun de aruncat la cos. Stringindu-l cu usa pe Gabriel Constantin, conducerea concernului craiovean n-a facut altceva decit sa mai ia o teapa. Caci fila cec emisa a doua oara – de aceasta data pe numele unei alte societati, SC GLARAF COM – s-a dovedit a fi tot fara acoperire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS