16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul sustine executarea silita a datornicilor la stat

Guvernul sustine executarea silita a datornicilor la stat

Premierul Tariceanu: „Obligatiile la buget nu sint negociabile“


Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la intilnirea de lucru de ieri cu directorii filialelor judetene ale administratiilor fiscale, a anuntat ca sustine executarea silita a datornicilor la stat.


El a aratat ca, in trecut, lipsa vointei politice a afectat activitatea de colectare, iar comportamentul incorect al unor agenti economici, care au facut o practica din neplata datoriilor catre buget, a lipsit programele din invatamint sau din sanatate de fondurile necesare.


„Actuala putere nu are clienti politici pe care sa ii satisfaca, asa incit va rog foarte mult sa aplicati legea pentru toti. Daca se va intimpla sa vina cineva si in numele sprijinului politic pe care il are sa ceara un tratament preferential, va rog sa-i spuneti ministrului de finante, si mie inclusiv, si vom fi necrutatori. Nu toleram asemenea practici. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca obligatiile la buget nu sint negociabile, indiferent de care obligatie vorbim, ca sint accize, ca este TVA, ca sint contributii la asigurarile sociale, acesti bani trebuie sa vina la buget“, a spus premierul.


Directorii filialelor judetene ale administratiilor fiscale au primit un plan de incasari pentru primul trimestru al anului 2005. Indeplinirea planului de incasari trimestrial va reprezenta modalitatea de evaluare in cazul functionarilor publici care lucreaza in administratia fiscala. Sebastian Bodu, presedintele ANAF, spune ca realizarea indicatorilor de performanta poate determina acordarea de stimulente, iar neindeplinirea lor, pierderea locului de munca. „Cine indeplineste planul ramine si primeste primele stimulente, cine nu pleaca acasa si lasa locul altuia mai competent“, a spus Bodu.


Scutirile la plata impozitelor catre buget vor fi aprobate doar de Consiliul Concurentei


Calin Popescu Tariceanu a subliniat necesitatea aplicarii unui tratament corect si egal pentru toti contribuabilii. In acest context, premierul a mentionat faptul ca investitorii straini sint nemultumiti de controalele excesive si a cerut directorilor administratiilor fiscale sa aplice legea. „Va rog sa nu dati interpretari la lege. Legea este clara si aplicati-o in spiritul si litera ei. Practica de pina acum, de a acorda reesalonari mascate si scutiri, va fi reconsiderata. Ministerul Finantelor lucreaza la noile propuneri de modificare a legislatiei actuale si, de asemenea, la modificari care urmeaza a fi introduse in cadrul legii falimentului, astfel incit, in final, comportamentul corect sa nu mai fie o optiune a contribuabilului, ci o obligatie bine statuata de lege“, a spus seful guvernului.


Prezent la intilnire, ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a aratat ca a fost demarata, la inceputul anului, o campanie de executari silite si a cerut directorilor administratiilor financiare sa intervina in cazul firmelor cu datorii mari la bugetul de stat. Desi veniturile la bugetul de stat sint mai mari comparativ cu cele inregistrare in aceeasi perioada a anului trecut, chiar in conditiile in care de la 1 ianuarie 2005 a fost introdusa cota unica de impozitare, Ionut Popescu s-a aratat nemultumit de nivelul incasarilor. El a declarat ca asteapta performante din partea administratiei fiscale, performante care ar fi putut fi realizate si in trecut, daca ar fi existat vointa politica necesara. Ionut Popescu a acuzat atitudinea toleranta manifestata de reprezentantii administratiei fiscale fata de unele firme si a cerut aplicarea unui tratament egal pentru toate societatile.


Sebastian Bodu a spus ca nu vor mai fi acordate nici scutiri la plata obligatiilor bugetare. „Nu vor mai fi nici un fel de scutiri, decit cele aprobate de Consiliul Concurentei, pentru ca distorsioneaza concurenta“, a afirmat Sebastian Bodu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU