12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStramutarile, cea mai tare afacere din Gorj

Stramutarile, cea mai tare afacere din Gorj

• Directorul ICSITPML si un fost consilier guvernamental au reusit sa faca avere din citeva semnaturi • Pe niste cocioabe ei au primit vile de sute de metri patrati, in zone rezidentiale din Craiova


Scandalul stramutatilor de lux este pe punctul de a exploda din nou. De aceasta data se fac o serie de verificari, pentru a se vedea cum a reusit Niculae Mocioi, directorul general al Institutului de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (SC ICSITPML SA), sa se autodespagubeasca dupa ce proprietatea sa de la Cariera Tismana s-a degradat. Alt stramutat cu cintec este Alexandru Busuioc, un fost consilier al lui Adrian Nastase. Cei doi ar fi fost despagubiti de Compania Nationala a Lignitului dupa ce s-au intocmit expertize cel putin discutabile.


In cazul lui Niculae Mocioi, directorul ICSITPML SA, fratele peremistului Ion Mocioi, povestea este relativ simpla. Surse confidentiale au declarat ca Mocioi avea o locuinta modesta in zona carierei Tismana, mai exact in satul Galesoaia. Era vorba despre o constructie care statea sa cada, cu o suprafata de 67 de metri patrati. Primul pas. Niculae a impartit dreptul la proprietate cu fratele si mama sa. A urmat cererea de stramutare catre Compania Nationala a Lignitului, cerere care a fost avizata favorabil. Mocioi a realizat si expertiza tehnica. Perfect legal. Numai ca expertiza a fost intocmita de SC ICSITPML SA, institutul pe care cu onoare il conduce. Interesant este ca dosarul de evaluare care continea si fotografiile este tinut sub cheie si ca vechea constructie a disparut a doua zi dupa evaluare.


Dai 67, primesti 437


Pasul urmator. In 1994, Compania Nationala a Lignitului (CNL) a achizitionat un teren de 1.000 de metri patrati in Craiova, la iesirea spre Bucuresti, la pretul de zece dolari metrul patrat. Si cum era vorba de trei proprietari (fratii Mocioi si mama lor), CNL se apuca sa construiasca pe banii companiei trei case. Cel putin una este mai mult decit casa. Directorul Niculae Mocioi s-a ales cu o moderna locuinta de 300 de metri patrati. Fratele sau a fost mai modest. S-a multumit cu o casa de 117 metri patrati, iar mama a primit o constructie de numai 20 de metri patrati. Una peste alta, familia Mocioi a iesit bine din afacere. A dat o cocioaba de 67 de metri patrati in Galesoaia si a primit trei case cu o suprafata totala de 437 metri patrati intr-o zona rezidentiala din Craiova.


Busuioc il umileste pe Mocioi


Povestea stramutatului Alexandru Busuioc este similara, dar are citeva nuante diferite. Busuioc avea o casa batrineasca cu dependinte in zona Carierei Rosii. Stramutarea a demarat cu cererea depusa la CNL. A fost avizata si a urmat expertiza care s-a realizat in conditii identice cu cele din cazul Mocioi. In fine, CNL accepta sa finanteze constructia, dar nu mai este obligata sa cumpere si terenul, pentru ca Busuioc are noroc cu fostul primar al Craiovei, Vasile Bulucea. Edilul i-a dat in folosinta fostului consilier guvernamental un teren in zona Spitalului Militar din Craiova. Compania Nationala a Lignitului se pune pe treaba si construieste conform celor rezultate din expertiza o casa de… 900 de metri patrati! Trebuie sa recunoasteti ca Busuioc l-a cam umilit pe Mocioi.


Primele anchete


Nu este primul caz in care oameni din minerit si-au construit case de lux pe banii CNL. Petre Baleanu-Ceusescu, inginer la Exploatarea Miniera Motru, si Ion Dadalau, contabil-sef la EMC Jilt, si-au construit vile de lux in cartierul Primaverii din Tirgu Jiu, producind un prejudiciu de peste patru miliarde de lei. Dosarele stramutatilor de lux mai cuprind aproape 20 de nume, intre care cele ale lui Marin Condescu, liderul USMO si CNM, Ion Vulpe, fostul director al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), precum si cel al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Ion Calinoiu. Petre Baleanu-Ceusescu, de 46 de ani, din comuna gorjeana Slivilesti, inginer la Exploatarea Miniera Motru, si Ion Dadalau, de 50 de ani, contabil-sef la Exploatarea Miniera de Cariera Jilt, din comuna Matasari, sint cercetati pentru savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Lucratorii Serviciului Cercetari Penale din cadrul IJP Gorj au stabilit ca cei doi, in calitate de director, respectiv contabil-sef la EMC Jilt, in cursul anului 2003 au achizitionat cite o locuinta de la satenii care urma sa fie stramutati. Casele cu pricina se aflau in satul Stiucani, din comuna Slivilesti, iar directorul si contabilul-sef de la EMC Jilt cunosteau faptul ca locuintele urma sa fie demolate.


Profitind de calitatea pe care o aveau, angajatii fostei CNLO au dispus reconstruirea unor locuinte in suprafata mai mare decit cele care fusesera demolate. Prejudiciul produs in acest fel se ridica la suma de patru miliarde de lei, adica aproximativ doua miliarde de lei pentru fiecare casa. De mentionat ca Petre Baleanu-Ceusescu a achizitionat doua case de stramutati: una cu 50 de milioane de lei, iar alta, cu opt milioane de lei. De asemenea, colegul sau de serviciu, Ion Dadalau, a platit pentru o „cocioaba“ de stramutat suma de 15 milioane de lei. De la aceste sume derizorii, s-a ajuns in final la miliarde de lei. Ceusescu si Dadalau au fost prezentati ieri Parchetului, respectiv instantei de judecata, cu propunerea de arestare preventiva, pentru savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Procurorii gorjeni au dispus insa cercetarea in libertate a celor doi.


Alesii locali, implicati


Tot la Politia Gorj se mai afla in cercetare alte 20 de persoane care au beneficiat de sistemul stramutatilor de lux, intre acestea numarindu-se: Marin Condescu, liderul USMO, Ion Vulpe, fost director al CNLO, sau Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Marin Condescu a cumparat o casa la Timiseni, iar Ion Calinoiu, la Slivilesti. Dosarele la care se lucreaza sint cele ale lui Vulpe si Calinoiu. De altfel, Ion Calinoiu este urmarit penal de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, in alt dosar care vizeaza licitatii atribuite de CJ Gorj, in perioada in care Mischie era presedintele Consiliului Judetean Gorj. Acesta din urma este anchetat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri oficiale.


Departe de final


Lucrurile sint departe de final in aceasta afacere. Unele surse vorbesc despre implicarea unor actuali directori din CNL (cel mai vehiculat nume ar fi cel al directorului economic) in afacerea stramutatilor de lux. Surse din IGPR au declarat ca, probabil, vor cadea si capete din politia judeteana, care a stat cu miinile in sin ani buni. Oricum, la Bucuresti sint cunoscute toate matrapazlicurile cu terenuri, pentru ca ofiterii de informatii au trimis rapoarte destul de consistente…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII