11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA fost semnat Protocolul Coalitiei

A fost semnat Protocolul Coalitiei

Reprezentantii Aliantei PNL-PD si cei ai UDMR si PUR au semnat ieri Protocolul Coalitiei majoritare, care nu are prevederi speciale pentru o anumita formatiune politica. Prin acest protocol, obligatiile si responsabilitatile revin in egala masura tuturor partidelor semnatare.


„Aceasta coalitie intre Alianta PNL-PD, UDMR si PUR asigura suportul necesar in parlament actualului cabinet pe care il conduc si, in esenta, pecetluieste intelegerea politica pe care s-a bazat realizarea majoritatii care a permis degajarea unui guvern dupa alegerile din decembrie 2004. Protocolul prevede, in linii mari, modul in care se realizeaza colaborarea politica pe diferite planuri, modul de luare a deciziilor, ceea ce este extrem de important, in asa fel incit actuala coalitie sa poata functiona intr-o maniera eficienta si, desigur, sa dea sprijinul parlamentar de care, subliniez, este nevoie pentru exercitarea actului de guvernare. Coalitia politica formata din Alianta, UDMR si PUR sprijina actualul guvern, care si-a asumat realizarea programului politic, care are drept principal obiectiv realizarea integrarii europene a României, aderarea tarii noastre la UE pe 1 ianuarie 2007“, a spus premierul Tariceanu.


Prim-ministrul României considera ca acest protocol nu face decit sa intareasca o colaborare care a inceput in conditii foarte bune. „In guvern exista trei vice-prim-ministri, trei ministri de stat care reprezinta PD, UDMR si PUR, care asigura coordonarea si implicarea la nivel politic a tuturor partenerilor si inca o data doresc sa subliniez ca am avut o colaborare politica excelenta cu presedintii partidelor, Emil Boc, Markó Béla si Dan Voiculescu“, a conchis premierul.


Emil Boc, presedintele PD, spune ca acest acord are ca punct de pornire protocolul Aliantei PNL-PD. „Este un protocol fundamentat pe relatia de parteneriat, pe relatia de respect intre membrii parteneri. De aceea, deciziile intre membrii protocolului se iau prin consens si, in consecinta, partenerii se obliga sa asigure sustinerea guvernamentala si parlamentara a actiunilor executivului“.


Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat, dupa semnarea protocolului, ca inca din decembrie 2004 partidul sau si-a asumat participarea in aceasta coalitie si in guvern. „Sintem ferm convinsi ca in acesti ani vom reusi intr-adevar sa indeplinim dezideratele propuse si sa actionam spre binele intregii tari si, totodata, si spre binele comunitatii pe care o reprezentam, comunitatea maghiara din România“.


La rindul sau, Dan Voiculescu, presedintele PUR, a spus ca acest protocol este de fapt un act de normalitate. „Speram ca România sa intre intr-o perioada de normalitate in toate domeniile. Spun normalitate prin aceea ca este o dovada a faptului ca am pus deasupra intereselor de partid interesul României si am hotarit ca impreuna sa depunem eforturi pentru continuarea drumului spre integrarea europeana“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS