22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Leul greu nu musca

De la 1 martie, comerciantii sint obligati sa afiseze preturile in paralel, atit in leul vechi, cit si in leul greu, care va intra in circulatie de la 1 iulie. „Nimic nu se pierde, nimic nu se cistiga, totul se simplifica“, acesta este mesajul Bancii Nationale a României in ceea ce priveste denominarea. Cu toate acestea, se vorbeste despre cozi, costuri si rotunjiri de preturi in defavoarea consumatorului.


Aproape un miliard si jumatate de monede noi ar putea fi introduse in circuitul monetar. Denominarea era necesara cel putin dintr-un punct de vedere: „moneda e o chestiune de imagine si nu era placut sa avem un fel de tinichea de coada zdranganind prin Europa“, a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Oficialul BNR a precizat ca Banca Centrala va preschimba leii vechi in cei noi pe termen nelimitat. Cele doua monede vor circula in paralel intre 1 iulie 2005 si 31 decembrie 2006. „Unii au reprosat ciclul lung de mers in paralel, dar, spre deosebire de polonezi, bulgari si rusi, noi avem o problema cu trecutul. Trebuie sa le dam oamenilor certitudinea ca nu pierd nimic“, a declarat Vasilescu.


Calcule nonstop


La magazin, plata se poate face combinat, la fel si primirea restului, din aceasta cauza s-ar putea ca la inceput sa stam la coada. Procesul de reglare a tuturor bancomatelor pentru a opera cu lei noi va dura circa sase luni, deoarece nu se pot regla mai mult de doua-trei pe zi. Mai ramine o temere, cea a rotunjirilor de preturi. Adrian Vasilescu crede ca este neintemeiata, deoarece economia de piata ii poate pedepsi pe cei care doresc sa speculeze trecerea la noua moneda prin scaderea cererii. Pe scurt, daca te simti pacalit, poti cumpara din alta parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS