30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele din Oltenia nu vor falimenta din cauza cresterii leului, deoarece exporta mai putin

Firmele din Oltenia nu vor falimenta din cauza cresterii leului, deoarece exporta mai putin

Cresterea cursului de schimb al leului in raport cu euro si dolarul i-a pus pe jar pe reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii. Presedintele Consiliului Local al IMM Craiova, Valentin Cristea, a declarat pentru GdS ca un leu puternic dezavantajeaza firmele care produc pentru export, mai ales pe cele care lucreaza in sistem lohn. „Cresterea cursului leului ii dezavantajeaza pe exportatori. Situatia actuala de pe piata valutara poate fi rezultatul unor speculatii ale unor actori de pe piata bursiera, in conditiile in care Banca Nationala a decis sa nu mai intervina pentru stabilirea cursului. In ultimele luni a intrat foarte multa valuta in tara, in special de la persoanele care lucreaza in strainatate“, a declarat Cristea. Acesta spune ca este posibil ca rolul de mediator pe care il juca BNR sa fi fost preluat de firmele straine care dispun de capital. „Orice firma care are citeva miliarde de dolari poate face ce vrea pe piata“, considera presedintele CLIMM. Principalele efecte ale cresterii leului il vor resimti atit exportatorii, cit si salariatii care au semnat contracte de munca, cu plata in valuta. Daca primii vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a compensa diferentele provenite din cursul de schimb, angajatii isi vor vedea veniturile diminuate. „Daca un exportator vinde de un miliard de lei, iar cind primeste contravaloarea marfii in valuta constata ca a pierdut din cauza cursului valutar, va fi obligat sa scoata bani din buzunar pentru a acoperi diferenta. La fel se intimpla si cu salariile“, a apreciat Valentin Cristea. Unul dintre ofurile reprezenantilor IMM este faptul ca, in ciuda cresterii leului, pretul combustibilului a ramas la fel. „Daca ar scadea si pretul la combustibil ar fi bine, dar asa, avantajati sint doar importatorii“, crede Cristea.

Oltenia – ferita de falimente

In ciuda situatiei neprevazute creata de evolutia cursului de schimb, reprezentantii IMM-urilor nu se asteapta la falimente in lant. „IMM-urile nu se sperie, dar sint afectate. Am trecut noi prin situatii si mai grele in urma cu citiva ani, cind a trebuit sa luam credite cu dobinzi de peste 100%“, a mai spus Cristea. Conform declaratiilor sale, in regiunea Oltenia exista un paradox. Desi este o zona in care s-a investit foarte putin, firmele de aici au mai putin de suferit din cauza situatiei create. „In Oltenia nu vor fi falimente, deoarece doar 20% dintre firme exporta“, a concluzionat Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS