13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeoana exclude racolarea peremistilor pentru obtinerea majoritatii in Senat

Geoana exclude racolarea peremistilor pentru obtinerea majoritatii in Senat

• Vicepresedintele PSD a declarat ca partidul va purta astazi negocierile cu UDMR pentru formarea majoritatii parlamentare • Chiar si in cazul in care PSD+PUR si UDMR bat palma, obtinerea majoritatii in Senat presupune racolarea a inca doi oameni, fie de la PRM, fie de la PNL-PD

Aflat vineri in prima vizita la Craiova dupa ce a devenit senator de Dolj, ministrul de externe Mircea Geoana a facut, in cadrul unei conferinte de presa, citeva comentarii asupra posibilelor negocieri pe care Uniunea Nationala PSD+PUR le va face pentru formarea majoritatii parlamentare.

Vicepresedintele PSD a declarat ca partidul se afla „intr-o faza avansata de formare a majoritatii parlamentare“, iar astazi se vor negocia conditiile aliantei cu UDMR. Geoana a refuzat insa sa comenteze pretentiile lansate pina acum de aceasta formatiune politica (printre care si obtinerea de catre UDMR a doua portofolii de ministri) si eventualele compromisuri pe care PSD este dispus sa le faca in schimbul acestei aliante. „Nu facem compromisuri, facem negocieri“, a afirmat proaspatul senator de Dolj.

Mircea Geoana s-a referit si la scandalul fraudarii alegerilor declansat in ultimele zile de Traian Basescu, afirmind: „Victoria noastra este clara, Traian Basescu si colegii sai au facut doi pasi inapoi cu acea cacealma. Sa joci pocher cu interesul national este un gest iresponsabil pentru orice om politic“.

Dezertorii din Senat ar putea fi de la PNL-PD?

Un eventual pact cu UDMR nu rezolva totusi problema, deoarece Uniunea PSD+PUR ar mai avea nevoie de sprijinul a 14 deputati din cei 18 ai minoritatilor nationale si de suportul a doi senatori, altii decit cei de la UDMR.

Daca la Camera Deputatilor sprijinul minoritatilor ar fi suficient, majoritatea in Senat nu ar putea fi obtinuta de viitoarea coalitie decit atragind de partea ei doi oameni fie de la PNL-PD, fie de la PRM. Intrebat de ziaristi daca este posibila varianta cu senatori de la PRM, Mircea Geoana a ocolit diplomatic raspunsul, afirmind ca PSD va negocia „numai cu partidele democratice“, excluzind in acelasi timp posibile tratative cu senatorii PRM. Daca Geoana nu se va dezice de cele afirmate la Craiova, singura varianta posibila ar fi recrutarea oamenilor PNL-PD. Pentru a obtine majoritatea absoluta in parlament, o eventuala coalitie are nevoie de 167 de mandate la Camera Deputatilor si 69 in Senat. Voturile sint necesare pentru a putea trece prin parlament legile organice si pentru a feri viitorul guvern de surpriza unei motiuni de cenzura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS