13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul Local Orodel nu deconteaza cheltuielile de naveta ale profesorilor suplinitori calificati

Consiliul Local Orodel nu deconteaza cheltuielile de naveta ale profesorilor suplinitori calificati

Douasprezece cadre didactice ale Scolii coordonatoare Orodel (Dolj) au adus la cunostinta conducerii ISJ Dolj ca, incepind cu luna octombrie, Consiliul Local Orodel a refuzat sa mai deconteze cheltuielile de transport in comun ale dascalilor. Inca din septembrie, conducerea scolii a facut demersurile necesare, reusind sa deconteze cheltuielile de naveta. Dat fiind faptul ca saracia bintuie prin administratia Orodel, cele 12 cadre didactice semnatare ale adresei oficiale inaintate inspectoratului insista pentru „a se lua masurile necesare in scopul decontarii in continuare a cheltuielilor de transport“.

Primarul Vilcomeanu are complexe fata de intelectualii navetisti

Directorul Scolii Orodel, Ioan Cirtu, impreuna cu contabilul scolii, ec. Simona Popescu, spun ca in urma aparitiei Legii nr. 349/29.07.2004 au procedat la decontarea abonamentelor intregului personal navetist, incepind cu luna septembrie a acestui an, fara a mai solicita acordul primariei: „Fata de aceasta situatie, primarul comunei Orodel, Jane Vilcomeanu, ne-a atentionat verbal sa nu mai decontam costul abonamentelor decit pentru cadrele didactice titulare, din cauza lipsei de bani in bugetul primariei, ca nu este legal, iar personalul suplinitor care desfasoara activitatea didactica trebuie sa locuiasca in aceasta localitate, deoarece singuri au cerut sa predea la aceasta scoala“.

Contabilul sustine ca pentru achitarea contravalorii abonamentelor intregului personal navetist pentru lunile octombrie si noiembrie este nevoie de 11 milioane de lei.

Ceata din creierul unui primar pesedist

Primarul Vilcomeanu invoca doua motive principale pentru neplata suplinitorilor navetisti: „Legea nu permite decontarea cheltuielilor de naveta pentru cadrele didactice suplinitoare, iar consiliul local nu are fonduri pentru decontarea acestor cheltuieli“. Acesta apreciaza ca toate celelalte consilii locale din judetul Dolj care deconteaza cheltuielile de naveta pentru suplinitori, incalca legea. Decontarea cheltuielilor de naveta pentru cadrele didactice suplinitoare intra in legalitate numai de la 1 ianuarie 2005, mai spune primarul.

Vilcomeanu nu are habar de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamint care are putere de lege si prevede ca personalul didactic din unitatile de invatamint de stat din mediul rural, care nu are domiciliul sau resedinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de munca, in urma solicitarilor adresate administratiei locale. Primarul face abstractie de faptul ca in „personalul didactic“ intra si cadrele didactice suplinitoare calificate. Singura diferenta consta in faptul ca, incepind cu 1 ianuarie 2005, potrivit Legii nr. 349/14.07.2004 privind modificarile si completarile la Legea nr. 128 privind Statutul personalului didactic, va beneficia de decontarea cheltuielilor de transport inclusiv personalul didactic suplinitor calificat. Adica, de data aceasta, se spune explicit.

Primul barbat al Orodelului ar putea aparea in fata instantei de judecata

Asadar, daca mai exista primari care fredoneaza legile dupa ureche si sint in situatii similare, cadrele didactice calificate care sint suplinitoare, fac naveta si nu-si primesc banii cheltuiti pe transport ii pot actiona in instanta pentru a-si recupera drepturile banesti. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, sustine ca legea este clara: „Intr-un stat de drept, in asemenea situatii, primarul plateste din buzunarul propriu, dupa care isi inainteaza demisia din functie si se pune la dispozitia organelor de ancheta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS