12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala nr. 13 va beneficia de o investitie de patru miliarde de lei

Scoala nr. 13 va beneficia de o investitie de patru miliarde de lei

Patru miliarde de lei reprezinta suma care va fi investita, pina la sfirsitul anului, pentru reabilitarea incintei Scolii generale cu clasele I-VIII, nr. 13, din Craiova. Banii au fost obtinuti pe baza unui proiect initiat de reprezentantii institutiei si comitetul de initiativa al parintilor. 10 procente din suma vor fi suportate de la bugetul Consiliului Local Craiova, diferenta urmind sa fie achitata de Guvernul Romaniei si Programul Natiunile Unite pentru Dezvoltare, care au sustinut proiectul. Pina la 30 decembrie, lucrarile trebuie finalizate in proportie de 80 la suta, pentru a se putea vira si restul banilor.

„In primul rind, se va inlocui vechea tocarie de lemn cu una din aluminiu si geam termopan, apoi se va instala parchet in toate clasele, schimbindu-se si mozaicul de pe coridoare. De asemenea, pentru a beneficia de conditii occidentale, vor fi realizate modernizari si la grupurile sanitare, care vor fi doate cu tot ce este necesar. Din cele patru miliarde de lei vom folosi o anumita suma si pentru inlocuirea acoperisului de tigla“, a mentionat Elena Frank, directoarea Scolii generale cu clasele I-VIII, nr. 13.

In 2005, pentru a finaliza lucrarile de reabilitare se urmareste obtinerea unui alt suport material din partea consiliului local, pentru finalizarea zugravirii interiorului si exteriorului cladirii.

Copiii romi „uita“ sa mearga la scoala

Cei aproximativ 650 de elevi care urmeaza cursurile scolii sint de etnie roma.

Daca aceia care sint in clasele I-IV frecventeaza cu regularitate orele, cei din ciclul V-VIII vin la scoala cind isi amintesc. Vinovati de aceasta situatie nu sint copiii, ci parintii acestora, care prefera sa ii tina acasa pentru a ajuta la treburile casnice. Profesorii au format grupuri care se deplaseaza in cartier pentru a-i convinge pe oameni ca este necesar ca „urmasii“ lor sa invete carte.

„Cadrele didactice din scoala fac chiar si ore suplimentare de curs si initiaza activitati educative extrascolare. Nu avem insa copii care sa participe la olimpiade, nu din cauza ca nu au capacitate intelectuala, ci pentru ca nu sint toti lasati sa frecventeze cursurile. In aceasta situatie s-a ajuns din cauza ca asa considera familiile lor“, a continuat Elena Frank.

„De ce sa il trimit la scoala? Ce sa faca acolo? Daca nu se duce sa cistige un ban vine apoi acasa sa ceara de mincare! De unde sa ii dau eu daca nu a pus umarul la greu. Lasa ca am trait si eu bine fara carte, si tatal meu, si bunicul meu. Nu trebuie el sa se trezeasca destept peste noapte, pentru ca tot nu are ce minca. Mai bine sa se gindeasca la insuratoare…“, a spus unul dintre parintii romi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS