18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD+PUR a ciştigat in peste 97% dintre localităţi

PSD+PUR a ciştigat in peste 97% dintre localităţi

PSD şi-a reconfirmat, după alegerile de duminică, poziţia de lider al vieţii politice oltene. Coaliţia pe care partidul de guvernămint a făcut-o cu PUR a atras cele mai multe dintre voturile locuitorilor judeţului, victoria Uniunii fiind zdrobitoare. PSD+PUR a avut cele mai multe voturi in 97% dintre localităţile judeţului. Conform datelor finale centralizate ieri de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Olt, candidatul la preşedinţie al PSD+PUR, premierul Adrian Năstase, a fost votat de 119.696 dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. Cu alte cuvinte, dacă in toată ţara scorul electoral ar fi fost acelaşi, actualul prim-ministru ar fi fost desemnat preşedinte incă din primul tur. Principalul său contracandidat, Traian Băsescu, a obţinut doar 56.862 din sufragii. Acesta a fost urmat de Corneliu Vadim Tudor, care a fost votat de 40.226 dintre locuitorii judeţului. Ceilalţi candidaţi la prezidenţiale au obţinut sub 2% din voturi.

In ce priveşte scrutinul pentru parlament, situaţia este similară celei din „topul“ liderilor politici menţionat anterior. Astfel, la Senat, Uniunea PSD+PUR a intrunit 112.028 din voturile valabil exprimate, Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD – 54.345 de voturi, iar PRM – 39.824 de voturi, restul partidelor obţinind sub două procente. La Camera Deputaţilor, 111.217 olteni au ales să voteze Uniunea PSD+PUR, in vreme ce Alianţa D.A. a primit 52.868 de voturi, iar PRM – 39.148.

Fostul prefect rămine „in cărţi“

Judeţul Olt va avea zece reprezentanţi in parlamentul care va duce Romania in UE. Mai exact, vor fi trei senatori şi şapte deputaţi. Victoria Uniunii Naţionale PSD+PUR in alegerile parlamentare i-a făcut pe reprezentanţii acesteia să exulte in ultimele zile. Rezultatele favorabile le-au adus doi senatori şi trei deputaţi, care, după redistribuire, ar putea deveni chiar patru. Partidul de guvernămint va avea in următoarea legislatură, in Senat, pe veşnica Rodica Stănoiu, precum şi pe Valeriu Steriu, iar la Camera Deputaţilor pe fostul prefect al judeţului, Marin Diaconescu, pe Florin Iordache, precum şi pe Renică Diaconescu de la PUR, care-şi vede in acest fel implinit visul de a deveni parlamentar după o carieră politică petrecută pe la mai multe partide. In urma operaţiunii de redistribuire a voturilor, in camera inferioară a parlamentului ar putea intra un alt membru al PSD, respectiv Ioan Toma, in prezent consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe al CJ Olt. Celălalt senator din judeţ aparţine Alianţei D.A., se numeşte Marin Bobeş şi face parte din Partidul Democrat.

Alianţa va avea in Camera Deputaţilor doi reprezentanţi: Mircea Coşea (PNL) şi Aurelian Pavelescu (PD). Cel de-al şaptelea deputat din Olt vine de la PRM şi se numeşte Alexandru Ciocilteu. In prezent, date fiind rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, in PSD se dau lupte grele şi au loc negocieri la singe intre diversele facţiuni din partid pentru numirea noului prefect. Numele care se vehiculează in acest sens sint cele ale lui Marin Ionică, actualul subprefect, Florin Iordache, Ioan Toma sau Marin Diaconescu. Acesta din urmă se pare că nu este prea incintat de un nou mandat de prefect, zvonurile plasindu-l ca viitor ambasador sau membru important in administraţia publică centrală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS