17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlteni recompensati de AJOFM

Olteni recompensati de AJOFM

Aproape 2.000 de someri din Olt au fost recompensati de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt cu bani deoarece nu s-au multumit numai cu somajul primit de la stat si si-au gasit un loc de munca inainte de expirarea perioadei de plata a indemnizatiei de somaj.

Somerii care au reusit acest lucru primesc de la Fortele de Munca o alocatie de sprijin lunara, neimpozabila, de 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, bani care se adauga la salariul pe care il primesc la serviciu.

Alocatia de sprijin, care la aceasta data este de aproape 700.000 de lei, se acorda din momentul incadrarii la noul loc de munca pentru lunile care au mai ramas pina la data la care ar fi expirat acordarea indemnizatiei de somaj.

Nicoleta Stancu, purtatoarea de cuvint a AJOFM Olt, a spus ca acordarea alocatiei de sprijin pentru somerii care reusesc sa-si gaseasca o slujba inainte de expirarea perioadei de somaj reprezinta un fel de premiu.

„Pina in prezent, avem inregistrate 1.929 de persoane care au primit alocatie de sprijin deoarece s-au interesat si au dovedit receptivitate in privinta locurilor de munca recomandate de Agentie“, a precizat Nicoleta Stancu.

Lenea, bat-o vina

Majoritatea somerilor incearca insa ca sa incaseze integral indemnizatia de somaj de la stat fara sa faca prea mari eforturi pentru a-si gasi un loc de munca. In prezent, indemnizatia in cauza este 2.000.000 de lei, iar pina la expirarea perioadei pentru care au dreptul sa o primeasca, persoanele aflate in aceasta postura nu sint interesate de veniturile mai mari pe care le-ar putea obtine, in aceeasi perioada, daca si-ar gasi un loc de munca. Procedind in acest sens, somerii respectivi ar putea cumula astfel salariul, cu alocatia de sprijin. Din pacate, majoritatea persoanelor care sint in aceasta situatie nu stiu ce drepturi au. Exista insa si someri, putini la numar, care, desi se incadreaza cu citeva luni inainte de expirarea perioadei la care ar fi avut dreptul la indemnizatie, renunta sa mai depuna cereri pentru primirea a 30% din cuantumul ajutorului de somaj. Efortul financiar necesitat de plata „premiilor“ acordate de AJOFM Olt s-a ridicat pina in acum la peste trei miliarde de lei. Potrivit datelor AJOFM Olt, la inceputul lunii noiembrie se aflau in evidentele institutiei 12.600 de someri, din care peste 8.000 nu beneficiau de nici un ajutor financiar din partea statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS