14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele pot plati in rate datoriile la buget, daca se achita integral de restantele acumulate pina la 30 noiembrie

Firmele pot plati in rate datoriile la buget, daca se achita integral de restantele acumulate pina la 30 noiembrie

• Finantele Publice Dolj au trimis pina acum 72 de notificari societatilor care au pierdut esalonarile • DGFP are de recuperat de la datornici peste 8.000 de miliarde de lei

Guvernul a hotarit sa creeze in rindul firmelor din tara imaginea de tatuc protector si a emanat o ordonanta prin care ofera societatilor cu datorii esalonate si pierdute sansa de a se reabilita pe banii publici. „Studiind“ cu atentie nivelul mare al creantelor pe care le are de recuperat statul de la marii datornici, guvernul a emis Ordonanta nr. 94/2004, care, la sectiunea sase, anuleaza practic tot efortul de doi ani, prin care institutiile statului au incercat sa-i determine pe rau-platnici sa revina la sentimente mai bune. La articolul 24, privind reglementarile referitoare la inlesnirile la plata, se precizeaza negru pe alb faptul ca „sumele aminate in vederea reducerii sau scutirii, din inlesnirile la plata acordate in baza prevederilor legale in vigoare, se scutesc la plata la data de 31 decembrie 2004 daca debitorii au respectat, pina la aceeasi data, termenele de plata si/sau conditiile in care inlesnirile au fost acordate si/sau mentinute.

Nerespectarea dupa data mentionata a termenelor de plata atrage anularea acestora, inceperea sau continuarea dupa caz a executarii silite pentru intreaga suma neplatita“. Pina aici actul normativ lasa impresia ca guvernul taie in carne vie. Citind citeva rinduri mai jos, firmele datornice, care au pierdut esalonarile din cauza nerespectarii graficelor de plata, ar putea sari intr-un picior de bucurie, deoarece executivul le da o noua sansa de a prelungi agonia in care se zbat de ceva vreme. Astfel, articolul 25 prevede ca debitorii care au beneficiat de inlesniri (…) acordate in baza reglementarilor legale in materie si care pina la data de 30 noiembrie 2004 fac dovada stingerii sumelor cuprinse in rate, precum si a obligatiilor fiscale curente (…) beneficiaza de mentinerea inlesnirii pentru sumele ramase de plata incepind cu 30 noiembrie. Adica, firmele care scot rapid bani din buzunar si-si platesc restantele si datoriile curente beneficiaza de clementa guvernului, desi, daca ar fi avut bani, ar fi platit pina acum. Mai mult, executivul o face de oaie citeva rinduri mai jos, cind decide ca de prevederile de mai sus sa beneficieze si debitorii pentru care au inceput sau continuat masurile de executare silita, care se continua pina la data de 30 noiembrie.

Cu mina intinsa la mila guvernului

Directorul Directiei de Metodologie si Administrare a Veniturilor Statului din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Mihai Antonescu, a declarat ca departamentul pe care il conduce a inceput sa trimita deja pe adresa firmelor doljene care au pierdut inlesnirile la plata notificari referitoare la noile prevederi. „Am trimis pina acum notificari la 72 de firme din Dolj, iar procesul va continua“, a declarat acesta. Conform declaratiilor lui Antonescu, Finantele Dolj au de recuperat de la datornici peste 8.000 de miliarde de lei, la aceasta suma ajungindu-se ca urmare a trecerii in ograda DGFP a contributiilor sociale incepind cu 1 ianuarie 2004. Interesant este insa faptul ca Finantele nu sint sigure daca de prevederile Ordonantei nr. 94/2004 beneficiaza atit firmele care au primit inlesniri pe baza OUG nr. 40/2002 cit si cele pe Legea nr. 137/2002. Daca primul act normativ se refera la esalonari pentru societatile deja privatizate, cel de-al doilea vizeaza societatile care au beneficiat de clementa guvernului in momentul privatizarii. De fapt, aceasta a fost si una dintre solutiile de a vinde ceva din mamutii industriali care acumulasera datorii imense catre stat si care, in aceasta situatie, nu prezentau nici un interes pentru investitori. Chiar si in aceste conditii au existat firme din Dolj care au pierdut esalonarile din cauza nerespectarii termenelor stabilite. Sint celebre scandalurile dintre DGFP Dolj, SC TUFON SA si Popeci Utilaj Greu, care acuzau statul ca nu respecta clauzele contractuale. Cele doua societati au trecut de nenumarate ori prin experienta sechestrelor si a scoaterii la licitatie. Constantin Popeci, patronul SC Popeci Utilaj Greu SA, a declarat pentru GdS ca stie de Ordonanta 94. „Am luat legatura cu Finantele doljene si studiem prevederile actului normativ, pentru ca este destul de complicat“, a declarat acesta. Daca Popeci a luat-o inaintea Finantelor, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte firme care figureaza la capitolul contribuabili mici si mijlocii. Spre exemplu, in cazul SC GROUP REGENT, firma ale carei bunuri au fost sechestrate de DGFP Dolj, Finantele l-au notificat pe administrator de noua pomana guvernamentala, lucru care pare ca nu se va intimpla in ceea ce priveste firmele mari. Indiferent de demersul fiecarei parti, firmele care vor sa profite de clementa guvernului au la dispozitie mai putin de doua saptamini in care trebuie sa scuture zdravan conturile din banci sau buzunarele patronilor pentru a-si plati datoriile curente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS