17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDurata infiintarii unei firme, redusa la trei zile

Durata infiintarii unei firme, redusa la trei zile

De la mijlocul saptaminii trecute, durata de obtinere a documentelor necesare demararii unei afaceri a fost redusa la trei zile. Noii afaceristi sau cei care vor sa-si modifice actele constitutive se vor deplasa intr-un singur loc, respectiv la sediul Oficiului Registrului Comertului, unde, dupa trei, sau, dupa caz, cinci zile, vor putea intra in posesia documentelor. Acest lucru a devenit posibil datorita intrarii in vigoare din 11 noiembrie a prevederilor Legii nr. 359/2004, modificata prin OUG nr. 75. Noua situatie si-a facut deja simtite efectele, la sediul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Olt, amplasat pe strada George Poboran nr. 2 din Slatina, prezentindu-se din ce in ce mai multe persoane dornice sa demareze o afacere.

Amenzi de pina la 100 de milioane pentru fals in acte

„Am mai venit aici acum citeva saptamini, cu avizele de la Directia de Sanatate Publica, pompieri si nici nu mai stiu de unde a trebuit sa le iau… A fost un calvar, am fost la un pas sa renunt. Am zis insa ca, daca tot am apucat pe drumul asta si am dat atitia bani, nu mai pot sa dau inapoi. Cine stie, poate va fi bine. Nu ma visez eu cine stie ce miliardar, da’ ar fi bine sa cistig cit sa traiesc“, a spus Stefan Militaru, proaspat om de afaceri.

Maria Barbulescu, directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Olt, a spus ca persoanele care au obtinut avizele de la DSP, pompieri, Directia Sanitar-Veterinara, trebuie sa le pastreze, deoarece acestea isi mentin valabilitatea. Numai cei care au inceput sa stringa documentatia pentru infiintarea unei firme de pe 11 noiembrie beneficiaza de noile facilitati. „De pe 11 noiembrie, autorizarea functionarii unui comerciant se efectueaza numai pe baza unei simple declaratii pe propria raspundere, din care trebuie sa rezulte, dupa caz, ca nu desfasoara activitatea sau ca indeplineste conditiile prevazute de legislatia in vigoare pentru desfasurarea activitatii. Vor face exceptie activitatile cu impact semnificativ asupra mediului, care vor fi autorizate din punctul de vedere al protectiei mediului de autoritatile competente, la sediile acestora. Alta noutate o reprezinta eliminarea anexei la certificatul de inregistrare. Oficiul Registrului Comertului va elibera, pe baza declaratiilor-tip completate si semnate pe propria raspundere de patron, certificate constatatoare care atesta, dupa caz, ca sint indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniile: prevenirea si stingerea incendiilor, sanitar, sanitar-veterinar, al protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile declarate“, a spus Maria Barbulescu.

Este interesant de urmarit insa ce se va intimpla cu cei care vor da declaratii pe propria raspundere in fals, care vor cauta mai mult ca sigur sa profite de rapiditatea autoritatilor. Reprezentantii acestora spun ca situatiile de acest gen care vor fi descoperite cu ocazia controalelor se vor solda cu interzicerea desfasurarii activitatii respective si cu amendarea celor aflati in ilegalitate cu sume cuprinse intre zece si 100 de milioane de lei. In judetul Olt, de la inceputul anului si pina in prezent au fost infiintate 1.324 de firme. 769 sint societati cu raspundere limitata, restul reprezentind persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati comerciale – 325, asociatii familiale – 226 si patru societati pe actiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS