25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostii detinuti politici - sfidati si haituiti

Fostii detinuti politici – sfidati si haituiti

La nivelul judetului Dolj membrilor AFDP le sint incalcate o serie de drepturi prevazute in legile in vigoare. Fie ca este vorba de transport in comun sau eliberarea gratuita de medicamente, oamenii se confrunta cu intransigenta functionarilor. Desi acestia au depus numeroase plingeri la institutile in masura sa actioneze, pina in prezent, nu s-a luat nici o masura impotriva celor care le incalca drepturile.

Membrii din judetul Dolj ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, din cadrul prefecturii, sint nemultumiti de modul in care angajatii Regiei Autonome de Transport (RAT) pun in aplicare ordinele venite de „sus“. Marul discordiei il constituie prevederile legale care stipuleaza ca acestora sa li se permita calatoria gratuita pe mijloacele de transport in comun, chiar daca prezinta doar carnetul de membru. Acest lucru este prevazut si in decizia nr. 100/5630 din 26 mai 2003, semnata de directorul RAT, Iulian Ocroteala, in care se stipula ca membrii AFDP se pot deplasa gratuit cu legitimatie eliberata de regie, dar si in conditiile amintite. Conform Decretelor-Legi nr. 118/1990, nr. 189/2000 dar si nr. 309/2002, fostii detinuti politici au dreptul la citeva inlesniri. Printre acestea se numara: scutirea taxei pentru terenurile din intravilan, a taxei radio-tv, tratament gratuit. In baza legislatiei in vigoare aceste categorii de persoane pot de asemenea calatori fara sa scoata nici un ban din buzunare.

„Avem aproximativ 3.900 de membri. Dintre acestia o parte ni s-au plins destul de des ca de cite ori calatoresc cu autobuzul sint hartuiti de inspectorii RAT. Motivul invocat de reprezentantii institutiei se refera la faptul ca acele persoane nu detin o legitimatie speciala eliberata de ei. Desi in urma cu un an chiar directorul RAT ne-a anuntat oficial ca acest lucru este posibil, ne luptam in continuare cu incapatinarea unor angajati“, a precizat Iulian Ghiburasu, presedintele AFDP.

Medicamentele gratuite nu sint eliberate de farmacii

Aceasta problema nu este singura care le ingradeste drepturile oferite legal. Conform decretelor amintite, oamenii pot beneficia gratuit si de medicamente. Nu de putine ori insa membrii AFDP au fost pusi in situatia sa le plateasca pe unele, desi era dreptul lor sa le primeasca, fara nici un ban. Reprezentantii asociatiei sustin ca la majoritatea farmaciilor din oras le este incalcat acest drept. Mai mult, pentru a scapa de presiunile craiovenilor, angajatii de acolo sustin ca nu le mai au in stoc.

„M-am dus la o farmacie din Brazda si cind i-am cerut sa imi dea niste medicamente mi-a spus ca nu poata sa m-i le dea de-a moaca. Desi i-am atentionat ca incalca legea daca nu se conformeaza, nu am primit nici un raspuns pozitiv. In plus, cind m-am intors citeva ore mai tirziu cu normele in vigoare, mi-au spus ca nu mai aveau acel medicament. Nu stiu cum am ajuns in situatia asta. Pur si simplu ne sfideaza pe fata“, a mentionat un fost detinut politic. Situatia este cunoscuta si de conducerea asociatiei, insa aceasta nu poate lua nici o atitudine. Singura in masura sa verifice daca oamenii au sau nu dreptate este casa de asigurari de sanatate. Aceasta poate sa ii indrepte si spre farmaciile care elibereaza medicamentul respectiv.

„Tot timpul vin membri de-ai nostri sa ne transmita ca nu reusesc sa faca rost de medicamente gratuite. Nu stim cine este responsabil de aceasta situatie, dar cu siguranta cineva trebuie sa o indrepte“, a continuat Ghiburasu.

In prezent, craiovenii care sint membrii AFDP platesc o cotizatie lunara de unu la suta din pensie. Desi uneori aceasta suma este insignifianta, pentru citiva reprezinta un efort financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS