13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Avem 1.200 de politisti si jandarmi pentru protectia a 500.000 de olteni“

„Avem 1.200 de politisti si jandarmi pentru protectia a 500.000 de olteni“

Politistii si jandarmii din judetul Olt nu stiu daca vor putea asigura la nivelul optim activitatea de protectie si siguranta a populatiei de acum inainte. Recenta reducere drastica a angajarilor, coroborata cu reducerea bugetului fiecarei institutii din cele amintite, i-a adus in pragul disperarii pe sefii celor doua organisme ale statului. Profitind de o conferinta de presa organizata in comun ieri, in premiera, cu prilejul masurilor care vor fi intreprinse pentru asigurarea unui climat sporit de ordine si siguranta publica pe perioada campaniei electorale si a alegerilor generale, comandantii Inspectoratului Judetean de Politie, comisar-sef Florian Baicea, si cel al Comandamentului Judetean de Jandarmi Olt, colonel Ion Gheorghiceanu, si-au plins soarta.

Baicea a dat tonul, declarind ca in 103 localitati din judet nu exista paza proprie, iar in restul localitatilor posturile de politie sint formate doar din doi oameni. „Sintem din ce in ce mai putini. Incercam cu greu sa reducem starea infractionala din judet, dar cu oamenii pe care-i am e tot mai dificil. Si, ca totul sa fie cum nu se poate mai greu, ne-a fost redus si bugetul pe trimestrele III si IV cu aproape un miliard de lei. Am fost nevoiti sa facem tot felul de interventii pe linie ierarhica pentru ca sa primim in plus vreo 700 de milioane de lei, ca altfel nu stiu cum ne-am fi descurcat. Iar acum, in aceasta campanie electorala, va trebui ca, impreuna cu jandarmii, sa fim peste tot. Cum sa fii peste tot, cind ai la dispozitie la o populatie de 500.000 de oameni, numai 1.200 de politisti si jandarmi!?… Cum sa ne impartim si ce sa facem mai intii?“, s-a intrebat retoric seful politistilor olteni, Florian Baicea.

Amenzi de 11 milioane pentru scandal

Nici comandantul jandarmilor olteni nu a avut o pozitie mai intelegatoare fata de autoritatile centrale, care par a nu percepe realitatea. Dupa ce a reprosat reducerea posibilitatilor de noi angajari si a numarului de militari in termen care, de altfel, erau de mare folos in misiunile specifice, colonel Ion Gheorghiceanu a intarit. „Eu am aproape 200 de oameni in tot judetul, dintre care 121 in structurile teritoriale din judet. Cu acesti oameni trebuie sa asigure jandarmii ordinea si paza in judet! Asta, in conditiile in care nevoia de siguranta publica e foarte mare. Vin primarii la noi si se pling ca nu au paza, iar noi nu avem ce sa le facem. Daca in judet am avea in fiecare localitate un post de jandarmi cu cite zece oameni, atunci, daca s-ar intimpla ceva de rau, i-as pune pe jandarmi sa achite contravaloarea pagubelor. Ar fi bine sa nu se uite ca noi trebuie sa indeplinim si alte misiuni permanente si ca nu putem fi peste tot“, a spus Gheorghiceanu.

Cei doi sefi ai CJJ si IPJ Olt au atras atentia liderilor din judet ai partidelor politice implicate in campania electorala sa dea dovada de maturitate politica si simt civic, in caz contrar acestia fiind nevoiti sa apeleze la aplicarea de amenzi contraventionale. Suma minima care va fi aplicata pentru deranjarea ordinii si linistii publice, dar si alte asemenea infractiuni este de 11 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS