9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlianta D.A. doreste subordonarea justitiei Consiliului Superior al Magistraturii

Alianta D.A. doreste subordonarea justitiei Consiliului Superior al Magistraturii

PNA este considerat „instrument de santaj atit pentru persoanele incomode din PSD, cit si pentru cele din opozitie“

Liderii doljeni ai Aliantei D.A. PNL-PD si-au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, politica pe care o vor aplica in justitie in cazul in care vor cistiga alegerile generale de pe 28 noiembrie. Aspectul cel mai important priveste impunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) drept garant al independentei justitiei in detrimentul Ministerului Justitiei.

Pentru aceasta, considera Aliatii, ar fi nevoie in primul rind ca CSM sa devina ordonator principal de credite, pentru ca instantele de judecata sa nu mai depinda financiar de minister. De asemenea, secretarul general al institutiei ar trebui sa primeasca mandat de sase ani pentru asigurarea continuitatii si sa se elimine dreptul de vot al ministrului justitiei in CSM.

Alianta D.A. PNL-PD vrea clarificarea statutului Parchetului National Anticoruptie (PNA). „Pina in prezent, aceasta institutie a fost folosita atit pentru santajul persoanelor incomode din cadrul PSD, cit si pentru cele din opozitie“, a declarat Marian Jean Marinescu, presedintele PD Dolj.

In plus, se doreste desfiintarea instantelor si Parchetelor Militare, pe considerentul ca „si militarii sint cetateni ai Romaniei si pot fi foarte bine judecati de instantele civile“. In fine, alte masuri de care ar mai fi nevoie privesc trecerea serviciului de informatii al Ministerului Justitiei sub controlul parlamentului, precum si marirea numarului de judecatori, pentru ca procesele sa dureze mai putin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS