13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFunctionarii trebuie sa se adreseze cetatenilor corect „din punct de vedere gramatical“

Functionarii trebuie sa se adreseze cetatenilor corect „din punct de vedere gramatical“

Guvernul a publicat recent in Monitorul Oficial o hotarire prin care, incepind cu aceasta luna, institutiile publice sint obligate sa-si mareasca programul de relatii cu publicul, chiar si in zilele de simbata, nerespectarea directivelor fiind sanctionata contraventional.

Hotarirea Guvernului nr. 1723/2004 se refera la aprobarea unui „program de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul“ a institutiilor publice. Potrivit acestuia, programul de lucru al institutiilor publice se stabileste in asa fel incit in zilele lucratoare sa se asigure accesul cetatenilor intre orele 9.00-17.00, si in cel putin trei zile pe saptamina, intre orele 9.00-19.00, iar simbata, cel putin intre orele 9.00-14.00. In locurile special amenajate trebuie sa se afiseze numele persoanelor cu functii de conducere, orele de audienta, precum si domeniile de competenta ale institutiei respective. Hotarirea de guvern nu uita nici „masurile pentru imbunatatirea pregatirii personalului destinat asigurarii relatiilor cu publicul“. La capitolul privind „standardul etic“ al personalului exista si citeva recomandari. Functionarul trebuie sa fie calm, politicos, respectuos, sa manifeste o atitudine pozitiva si rabdare in relatia cu cetateanul, sa pastreze confidentialitatea informatiilor obtinute de la acesta si „sa foloseasca un limbaj adecvat si corect din punct de vedere gramatical“.

Nerespectarea programului atrage dupa sine sanctionarea disciplinara sau contraventionala a celor vinovati. Nerespectarea orelor din programul stabilit de guvern atrage pentru autoritatile publice amenzi contraventionale cuprinse intre 15 si 30 de milioane de lei, iar pentru personalul care nu poarta in piept ecuson tipizat, sanctiunea poate fi cuprinsa intre unu si cinci milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS