25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaca e vineri, e concert la filarmonica!

Daca e vineri, e concert la filarmonica!

Vineri seara, Calea Unirii, intre Minerva si prefectura, se animeaza discret de prezenta unor persoane elegante, in cea mai mare parte de virsta a treia. Tinta agitatiei lor domoale este aceeasi: sala filarmonicii.

Inca de la intrare ai impresia ca ai patruns intr-o alta Craiova. Persoanele care iti controleaza biletele te intimpina cu o politete calma si calda. In foaier, domni eleganti cu cravate sau papion, doamne cu toalete adecvate doresc sa cinsteasca si prin vestimentatie evenimentul la care participa. Cei care au fost nevoiti sa se curbeze putin sub apasarea anilor si-au scos din garderoba hainele bune de altadata. Sint obosite si modeste, dar au farmecul si distinctia de neegalat a celor ce au fost odata.

Filarmonica Oltenia isi incepe anul acesta stagiunea cu numarul 100; sa-i uram la multi ani si noua la multe concerte.

Primul concert al stagiunii a continut „Creatiunea“ lui Haydn. O interpretare densa si reusita. Sub bagheta maestrului clujean Florentin Mihaescu. Corul, impecabil si de mare muzicalitate, orchestra, care a cistigat enorm in omogenitate beneficiind si de supravegherea vigilenta a maestrului Piculeata, precum si cei trei solisti au reusit sa redea maretia acestui inspirat oratoriu. O mentiune speciala pentru basul Marius Manyov si pentru prim-violoncelista Elena Ginju.

Al doilea concert, dirijat de Remus Georgescu, a avut ca punct culminant interpretarea celebrului „Bolero“ al lui Ravel, primita cu ovatii prelungite de o sala entuziasmata. In acelasi concert, pianistul Vlad Dimulescu ne-a oferit o interpretare interesanta a „Concertului pentru pian“ de Ceaikovski.

Cel de-al treilea concert a fost ceva ce nu se poate descrie in cuvinte; o interpretare de exceptie a unui grandios concert pentru vioara, cel al lui Beethoven, sub bagheta lui Alexandru Iosub, interpretat dumnezeieste de Eugen Sirbu. Aplauze minute in sir, lacrimi in ochii spectatorilor, toate acestea ma faceau sa cred ca sint intr-o alta Craiova, intr-o lume ce nu mai este, „lume ce gindea in basme si vorbea in poezii!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS