14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva spontana la TPSUT Rovinari

Greva spontana la TPSUT Rovinari

• Nemultumiti de salariile mici si de prestatia liderului de sindicat, muncitorii de la TPSUT Rovinari au intrat ieri-dimineata in greva spontana • 400 de oameni au pornit pe jos spre Rovinari de la Farcasesti si Rosia, unde TPSUT are puncte de lucru • TPSUT s-a desprins de Compania Nationala a Lignitului Oltenia, este privatizata si, conform site-ului Ministerului Finantelor, se afla in executare silita, din cauza datoriilor de sute de miliarde pe care le are de achitat la bugetul de stat

Muncitorii de la TPSUT Rovinari au intrat ieri-dimineata in greva spontana. Peste 200 de oameni au refuzat sa mai lucreze si s-au adunat in jurul orei 7.00 in curtea unitatii. Unul dintre motivele pentru care a fost declansata greva spontana a fost prestatia liderului de sindicat, Ion Brinzan. Muncitorii au scandat impotriva acestuia si i-au cerut sa demisioneze. Angajatii TPSUT, unitate care are ca obiect de activitate transportul si prestarile de servicii cu utilaje terasiere in minerit, i-au reprosat liderului de sindicat actualul contract colectiv de munca. Grevistii au spus ca acesta nu a mai fost negociat de patru ani si, din aceasta cauza, au unele dintre cele mai mici salarii in raport cu unitati de acelasi gen, majoritatea muncitorilor beneficiind de salariul minim pe economie.

Directorul nu se amestecain problemele sindicale

Dupa ce au auzit ca muncitorii de la TPSUT Rovinari au intrat in greva, solicitind schimbarea liderului de sindicat, 400 de angajati de la punctele de lucru din Farcasesti si Rosia au pornit pe jos spre sediul central al firmei. Acestia nu au apucat sa parcurga decit foarte putin din drumul pina la Rovinari, intrucit au primit de la colegii de la TPSUT vestea ca, in jurul orei 10.00, greva spontana a luat sfirsit, in urma demisiei lui Ion Brinzan, liderul de sindicat, locul acestuia fiind luat de Alexandru Lazaroiu.

Mircea Gurgu, directorul TPSUT Rovinari, a declarat ca nu intervine in problemele de sindicat: „Au intrat intr-o greva spontana de dimineata si am mers acolo pentru a vedea ce se intimpla, intrucit aveam niste contracte de onorat cu mineritul. De asta depindem. Nu s-au inteles intre ei liderii de sindicat. Noi avem salariile achitate la zi si avem si comenzi. Contractul colectiv de munca este semnat pe anul 2004. Avem datorii ca toata lumea. Incercam sa le platim. O data cu desprindea din CNLO, societatea a preluat si datoriile. Sint foarte mari, din cauza penalitatilor si a majorarilor“, a declarat directorul TPSUT. In ciuda faptului ca reuseste sa plateasca salariile, societatea, care are capital privat in totalitate, se afla in prezent in executare silita. Conform Ministerului Finantelor, TPSUT Rovinari inregistra in iunie datorii de peste 330 de miliarde de lei la bugetul de stat, la care se adauga alte miliarde datorate la bugetul asigurarilor sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS