27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj si TRANSGAZ Medias vor investi 1.000 de miliarde intr-o magistrala de gaze

CJ Dolj si TRANSGAZ Medias vor investi 1.000 de miliarde intr-o magistrala de gaze

Autoritatile doljene au reusit marti sa obtina de la societatea TRANSGAZ SA Medias cota de gaze necesara alimentarii uneia dintre magistralele ce urmeaza sa fie construite catre sudul judetului, pe ruta Craiova-Segarcea-Bailesti-Calafat.

Investitia se ridica, potrivit estimarilor, la 1.000 de miliarde de lei si va fi realizata in sistem de parteneriat public-privat de catre Consiliul Judetean (CJ) Dolj si societatea mentionata. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, spune ca in urma negocierilor a obtinut de la conducerea societatii mentionate chiar mai mult decit se astepta.

Sursa de alimentare – depozitul ce se va construi la Ghercesti

Potrivit intelegerii cu partenerii de la Medias, SC Proiect Gaz SA Brasov, firma care a realizat studiul de prefezabilitate, se va ocupa si de efectuarea studiului de fezabilitate, din banii proprii. De asemenea, Ion Prioteasa a declarat ca TRANSGAZ SA Medias va include in proiectul de investitii pe 2005 banii necesari demararii lucrarilor, pe ruta Craiova-Segarcea-Bailesti-Calafat. „Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic vor fi facute direct de catre TRANSGAZ SA. Pentru faza de executie, CJ Dolj a transferat pentru proiectul de buget pe 2005 suma de 25 de miliarde de lei, la acesti bani urmind sa se adauge contributia partenerilor de la Medias. Primul tronson lansat in executie va fi Craiova-Segarcea“, a declarat Ion Prioteasa.

Sursa de alimentare a magistralei va fi depozitul natural ce se va construi pe raza localitatii Ghercesti, la citiva kilometri de Craiova.

Autoritatile promit gaze din Egipt si Iran

Lucrurile stau altfel in ceea ce priveste a doua magistrala de gaze, ramasa deocamdata doar la stadiul de proiect. Este vorba de conducta ce ar fi urmat sa fie construita pe ruta Craiova-Bechet-Dabuleni. Aici, autoritatile asteapta investitii abia dupa 2006, dar nu pe un proiect autohton. Pina in 2008, prin Romania ar urma sa treaca o magistrala care sa transporte gaze din Egipt si Iran catre Europa. Conform proiectul „Nabucco“, magistrala ar urma sa traverseze Dunarea pe la Bechet, aducind gaze de import. Potrivit proiectului initial, facut de catre autoritatile locale, conducta dintre Craiova si Bechet ar fi costat circa 12 milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS