19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile din Tirgu Jiu au reluat eliberarea de medicamente gratuite si compensate

Farmaciile din Tirgu Jiu au reluat eliberarea de medicamente gratuite si compensate

Farmaciile din Tirgu Jiu au inceput din nou sa elibereze de ieri medicamente gratuite si compensate, dupa ce, saptamina trecuta, nici o unitate farmaceutica nu mai onora astfel de retete din cauza epuizarii fondurilor. Suma alocata celor 31 de farmacii de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj este de sapte miliarde de lei.

Pentru ca banii sa ajunga toata luna, conducerea CAS Gorj a programat in fiecare decada cite zece farmacii care elibereaza medicamente gratuite si compensate. „Nu aveam alta solutie daca voiam sa se mai elibereze medicamente“, a spus Speranta Vina, directoarea CAS Gorj.

Presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, Alexandra Dumitrescu, a spus ca suma alocata este insuficienta: „Banii alocati sint la jumatate fata de necesarul lunar. Speram intr-o rectificare pe care o asteptam de foarte mult timp. Suma este insuficienta, mai ales ca a inceput sezonul rece. Din cele zece farmacii, una poate sa epuizeze plafonul si in doua-trei zile. In decembrie, plafonul va fi ceva mai mare, pentru ca se va plati din bugetul pe anul 2005“. CAS Gorj a solicitat la rectificare 46 de miliarde de lei pentru medicamentele gratuite si compensate.

Medicamente de 40 de miliarde, nerecunoscute la plata

Farmacistii gorjeni sint revoltati pentru ca nu le sint recunoscute la plata retete in valoare de aproximativ 40 de miliarde de lei. „Am depasit plafonul cu 40 de miliarde de lei pe anul 2004, retete care ni se refuza sa fie inregistrate la plata. Medicamentele au fost eliberate in luna septembrie. Am obtinut promisiuni ca vom primi banii la rectificare, dar pina acum nu a venit nici un leu“, a spus Alexandra Dumitrescu. Speranta Vina a precizat ca medicamentele au fost eliberate peste valoarea contractata: „Au depasit suma pe care noi am contractat-o cu farmaciile. Speram sa platim acesti bani din bugetul pe anul viitor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS