12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmacistii s-au saturat de schimbarile legislative

Farmacistii s-au saturat de schimbarile legislative

Compartimentarea spatiilor din farmacii ar trebui iar modificata

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica Dolj au efectuat ieri o serie de controale la farmaciile si cabinetele medicale din Craiova, fiind vizate in special cele de pe Calea Bucuresti. Principalele obiective propuse de acestia au fost sa verifice daca unitatile poseda autorizatii sanitare de functionare, daca termenul de valabilitate al medicamentelor este in garantie, daca exista farmacisti autorizati pentru fiecare tura de lucru, conform legislatiei in vigoare etc.

Daca la farmacii verificarea a fost efectuata, nu acelasi lucru s-a intimplat si la cabinetele medicale din zona. Controalele au fost planificate dimineata, majoritatea cabinetelor medicale avind program de lucru doar de la 14.00 sau 16.00.

Toate farmaciile si cabinetul „vizitat“ aveau autorizatie de functionare si respectau normele igienico-sanitare. Spatiile de depozitare ale medicamentelor erau prevazute corespunzator, amenajate cu gresie, suprafete lavabile. Substantele toxice sau cele cu regim special erau pastrate corespunzator. „Majoritatea punctelor de lucru verificate sint amenajate corespunzator, respectind astfel normele igienico-sanitare in vigoare. Am oferit diverse recomandari printre care cea care prevede ca angajatul sa poarte echipamentul de protectie complet. Din pacate, multe cabinete medicale au fost inchise in momentul controlului, motivul principal fiind acela ca majoritatea medicilor proprietari ai punctelor medicale lucreaza dimineata in spital, fiind gasiti astfel doar dupa-amiaza. Am notat programul de lucru al acestora, in viitor fiind pe lista pentru verificari“, a declarat Mihaela Petrescu, din cadrul DSP Dolj.

„Birocratie, acte multe si inutile, modificari peste noapte“

Probleme si controverse au existat in momentul in care inspectorii DSP au anuntat cadrele medicale de schimbarile majore aparute in actele legislative. „Daca autorizatiile se obtineau direct de la Camera de Comert, in prezent, dupa noile prevederi legale, orice modificare pe care o face farmacistul in structura de functionare trebuie anuntata obligatoriu Directia de Sanatate Publica. Incepind cu 5 octombrie, a fost modificata si completata si Legea nr. 626/2001 cu Ordinul nr.1.199/2004, care prevede ca farmaciile sa-si revizuiasca spatiile si dotarile dupa noile modificari aparute in lege“, a precizat Mihaela Petrescu.

Farmacistii au fost indignati, deoarece considera ca aceste modificari ingreuneaza desfasurarea actului medical. „Birocratie, acte multe si inutile, modificari peste noapte. Azi iti intocmesti dosarul, crezi ca esti in regula cu toate hirtoagele, iar miine nimic nu mai este valabil! Pentru ca sa ne facem abonament la Monitorul Oficial, pentru a afla la timp toate modificarile efectuate, trebuie sa scoatem din buzunar zece milioane. Or, aceasta suma este extrem de mare“, a spus Eugenia Diaconescu, farmacista.

Farmacia SEDOFARM, la care lucreaza Eugenia Diaconescu, a avut si unele probleme in ceea ce priveste autorizatia de desfacere a produselor. Daca in anul 2001, orice autorizatie era eliberata definitiv, intre timp au existat numeroase modificari. Pe statul autorizatiei pe care o detinea scria ca poate scoate la comercializare produse farmaceutice, dar si produse de alt tip. Conform unor noi reglementari, autorizatia nu avea insa trecute codurile tuturor produselor pentru care detinea drept de desfacere. „Produsele farmaceutice au un cod, cele parafarmaceutice altul, la fel si cele cosmetice. Farmacista nu si-a reinnoit autorizatia. Astfel, avea dreptul sa comercializeze doar produse farmaceutice. Tocmai de aceea, miine (astazi – n.r.) am invitat farmacista sa se prezinte la sediul Directiei de Sanatate Publica, la o intrunire cu juristul pentru a fi sfatuita ce demersuri trebuie sa urmeze pentru a fi in regula. Modificarile legislative au provocat nemultumiri, dar nu este vina si nici obligatia noastra de a-i anunta de modificarile intervenite“, a mai spus inspectorul DSP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS