16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArborarea drapelului, la bunul plac al autoritatilor oltene

Arborarea drapelului, la bunul plac al autoritatilor oltene

Arborarea drapelului national, desi prevazuta expres in Legea nr. 75/1994, este la discretia celor obligati sa o aplice. Legea in cauza mentioneaza, la art. 2, faptul ca drapelul tricolor se arboreaza permanent pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamint si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si pe aeroporturile cu trafic international ori ca pavilion pentru navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

In judetul Olt, desi majoritatea institutiilor obligate sa arboreze drapelul nonstop si nu doar la sarbatori oficiale s-au conformat legii, mai sint si institutii care, din neglijenta nu respecta Legea nr. 75/1994. Printre acestea se numara chiar sediul celor pusi sa pazeaza respectarea ordinii si disciplinei, Politia muncipiului Slatina.

Alta institutie care a uitat de arborarea permanenta a drapelului national este Tribunalul Olt. Inaugurat in urma cu doi ani, cu pretul a peste 200 de miliarde de lei, stilpii luxosului palat de justitie special ridicati pentru arborarea drapelului au vazut cele trei culori ale stindardului national cu doar doua ocazii: la inaugurare si… la vizita ambasadorului SUA, Michael Guest, in Slatina, in toamna anului trecut. Intrebata despre lipsa drapelului din fata tribunalului, presedinta Marinela Georgescu a aruncat pisica in curtea fostului presedinte al tribunalului, Constantin Buca/Mereanu. „Dupa ce am preluat functia de presedinte al tribunalului judetean, arborarea drapelului national a fost unul dintre putinele lucruri la care nu am avut efectiv timp sa ma gindesc. Domnul Mereanu s-a ocupat de vechile drapele si, la citeva luni de la instalarea lor, acestea s-au decolorat, apoi, data fiind calitatea materialului din care erau confectionate, s-au rupt. Am observat lipsa lor, dar…“.

La o jumatate de ora de la discutia purtata cu presedinta tribunalului oltean, pe catargele din fata sediului justitiei flutura drapelul tricolor. Un drapel costa in orice papetarie din tara 350.000 de lei. Ceva mai scump este steagul cu insemnele UE, care costa 500.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS