10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii, condamnati de sistemul „gratuitatilor“

Bolnavii, condamnati de sistemul „gratuitatilor“

Pentru cei care sufera de boli cronice, medicamentatia este o problema. Nu pentru ca nu s-ar gasi medicamentele de care au atita nevoie si fara de care nu ar putea sa-si duca zilele, nici pentru ca acestea ar fi foarte scumpe, caci oricum sint gratuite, ci pentru ca farmaciile, la numai citeva zile de la data de 1 a fiecarei luni, depasesc plafonul de fonduri pentru onorarea retetelor gratuite si compensate. Daca ai ghinionul sa suferi de o boala cronica, iar medicul de specialitate sa iti prescrie la mijlocul lunii medicamentul care te tine in viata, poti sa mori linistit pina vine o noua perioada in care farmaciile „sint in plafon“; indiferent ca dispui de banii necesari (destul de multi), pentru a achita contravaloarea medicamentului. E ca o intoarcere in „epoca luminii“, cind aveai bani, dar nu aveai ce cumpara, dar putin mai dureroasa: ai bani, ai ce cumpara, dar nu poti.

Ca in fiecare luna, si in septembrie, farmaciile din Craiova au terminat foarte repede plafonul de fonduri in limita caruia elibereaza retete gratuite si compensate. Potrivit listei Casei Asigurarilor de Sanatate (CAS) Dolj intocmita in prima zi a acestei saptamini, numai 13 farmacii din Craiova nu depasisera plafonul de fonduri pentru retete gratuite. In trei zile insa, adica pina joi, situatia s-a schimbat.

Un bolnav de Parkinson, avind reteta gratuita pe care era prescris medicamentul Madopar, de care cei care sufera de aceasta boala au atita nevoie, a incercat joi sa gaseasca o farmacie care sa ii onoreze reteta. Stiind problemele pe care le intimpina de fiecare data in farmacii, legate de plafonul amintit, era chiar dispus sa il cumpere, desi medicamentul nu este deloc ieftin. Costa aproape 700.000 de lei. Numai ca medicamentul nu este de vinzare. El se elibereaza numai gratuit, in baza unei astfel de retete. Si, in plus, numai daca farmacia este inca „in plafon“. Si cum farmaciile pe care bolnavul in cauza le-a vizitat, 15 la numar, au depasit plafonul, suferindul a incercat sa-l cumpere si nu i-a venit sa creada ce i-au auzit urechile in toate farmaciile in care a intrat.

„Am reteta, dar, de fapt, nu am“

„Am intrat in 15 farmacii. Cind mi-au zis ca au depasit plafonul pentru gratuitati, m-am oferit sa platesc pretul intreg, numai sa il am. Dar imi trebuia reteta. Cea pe care o am eu nu este buna, pentru ca este gratuita. Imi trebuie alta, fara sa fie gratuita sau compensata, ca s-a depasit plafonul si nu au cum sa mi-o onoreze. O reteta banala de la medicul de familie s-ar fi potrivit de minune“, povesteste bolnavul.

Urmind sfaturile binevoitoare ale farmacistelor, care au repetat la unison refrenul de mai sus, ca si cum ar fi fost vorbite, bolnavul a incercat sa faca rost de o reteta „banala“ de la medicul de familie. Numai ca medicul de familie nu este de specialitate. „Medicul de familie mi-a spus ca nu imi poate elibera o reteta pentru Madopar, pentru ca acest medicament este pentru boli cronice, care se acorda numai de specialist, pe retete gratuite, fiindca este trecut pe lista cu medicamente gratuite. M-a sfatuit sa merg din nou la medicul specialist si sa cer o astfel de reteta, negratuita si necompensata, ca sa pot cumpara cu bani medicamentul. De luna trecuta stiam insa ca mie imi trebuie numai Madopar si ca nici un medicament care-l poate inlocui Madoparul nu este pe lista de gratuite. Nu stiu ce sa fac, ca n-am reteta. Adica am, dar, de fapt, nu am“.

Madoparul nu poate fi inlocuit

„Madoparul nu este un medicament ajutator, ci este unul care trateaza boala si care nu poate fi inlocuit. El este pe lista acelor medicamente care se elibereaza numai gratuit si nu exista medicament de pe lista de compensate care sa ii poata fi prescris“, a confirmat si Elena Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor din Dolj, care ne sugereaza sa mai asteptam, ca s-ar putea schimba ceva saptamina viitoare, referitor la plafonul de fonduri.

La Casa Asigurarilor de Sanatate (CAS) Dolj, aflam ca farmaciile au fost chestionate referitor la plafonul acordat pentru retetele compensate cu 90 la suta. Sint zvonuri ca sumele deja aprobate pentru acest plafon sint prea mari si ca ar putea ramine neutilizate pina la sfirsitul anului. S-ar putea, pentru o utilizare mai eficienta a fondurilor, ca plafonul pentru medicamentele compensate 90 la suta sa fie redus, iar diferenta sa se imparta intre plafonul pentru retetele gratuite si cele compensate intre 50 sau 30 la suta. „Inca nu stim nimic. Am trimis adrese la farmaciile din Craiova si asteptam raspunsul pentru aceasta informare“, a spus Cristina Mindreci, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.

Bolnavul nostru a inceput sa spere. Fie ca se va mari plafonul pentru retete gratuite, fie ca i se va elibera o reteta „banala, negratuita, necompensata“. Numai ca a primit un telefon. Cineva il anunta ca ar mai exista o farmacie care nu a depasit plafonul. S-a dus repede acolo si nu i-a venit sa creada.

Desi singurul angajat gasit in farmacie era ocupat cu treburi administrative si nu putea sa il serveasca, a primit asigurari ca in curind va putea sa intre in posesia medicamentului. „Mai bine mai tirziu, decit… prea tirziu“, a spus bolnavul… fericit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS