12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatia „Vasiliada“ a lansat un program in sprijinul micutilor seropozitivi

Asociatia „Vasiliada“ a lansat un program in sprijinul micutilor seropozitivi

Copiii infectati cu virusul HIV/SIDA reprezinta o problema deosebita pentru orice tara. Romania este una dintre tarile in care numarul copiilor infectati cu HIV este in continua crestere, peste 9.900 de persoane infectate, dintre care peste 5.000 sint copii, conform statisticilor oficiale furnizate de Ministerul Sanatatii si Familiei. Oltenia se afla pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul copiilor infectati cu HIV. Una dintre institutiile care se ocupa cu derularea programelor anti-SIDA in Craiova este Asociatia „Vasiliada“, din cadrul Mitropoliei Olteniei. In derularea Programului anti-SIDA, pe linga asociatia amintita sint implicate alte institutii: Spitalul de Boli Infectioase din Craiova, Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Fundatia de Binefacere „Children in Distress“ din Regatul Unit al Marii Britanii, DDFSS etc.

In judetele Dolj si Olt exista peste 460 de copii seropozitivi, care sint inregistrati in evidentele Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova. Colaborarea dintre spital si Asociatia „Vasiliada“ se desfasoara din luna ianuarie a anului 2002, prin „Programul Anti-SIDA“, care are drept scop sprijinirea copiilor si tinerilor afectati cu virusul HIV, ajutorarea materiala si morala. „Din datele obtinute prin implementarea acestui program, s-a constatat ca peste 80% dintre familiile copiilor infectati cu HIV se confrunta cu dificultati materiale si sociale majore. Au venituri mici, mai putin de 700.000 de lei lunar pe membru de familie. Parintii multor copii se gasesc deseori in imposibilitatea de a le asigura hrana zilnica, fapt ce poate determina abandonul copiilor in institutii speciale sau, in cel mai rau caz, imbolnavirea si chiar moartea micutilor. Peste 70% din copii provin din mediu social cu acces scazut la informatie“, a precizat Diana Radut.

Anul acesta, Asociatia „Vasiliada“ a lansat programul „Prevenirea abandonului si a institutionalizarii copilului infectat cu HIV-SIDA“. 50 de copii infectati cu SIDA au participat la sediul Arhiepiscopiei Craiova la o serie de activitati si programe. „Am organizat doua excursii si o tabara pentru 50 de copii infectati cu SIDA. Au vizitat manastirile din Oltenia, au mers la Herculane, iar tabara s-a desfasurat la Curtea de Arges“, a spus Diana Radut Seliste, coordonatoarea Programului anti-SIDA din cadrul Asociatiei „Vasiliada“. Unul dintre obiectivele Programului anti-SIDA vizeaza reintegrarea familiala a copiilor abandonati in Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“.

Confidentialitatea cazului sau acceptarea adevarului

Copiii si familiile celor infectati traiesc o adevarata drama. Pe linga tragedia acceptarii diagnosticului, multi au o mare problema: sa le spuna copiilor ca sint infectati cu HIV sau sa le ascunde adevarul, pina la o virsta cind pot accepta realitatea. „Am avut «sansa» sa fim martorii unei situatii speciale. O adolescenta de etnie roma era infectata cu HIV/SIDA. Parintii nu ii spusesera adevarul despre boala. In adolescenta, tinara a fugit cu un baiat din aceeasi etnie. A ramas insarcinata la 19 ani, iar fetita care s-a nascut are HIV. Micuta a fost abandonata in spital, familiile refuzind sa o ia acasa. Asistentul social al programului va incerca sa-i gaseasca familia si sa-i acorde tot sprijinul necesar pentru a pastra si ingriji copilul acasa. Fetita nu era nici macar botezata, pe 8 aprilie 2004 a primit taina Sfintului Botez, nasa fiindu-i chiar una dintre colegele noastre. Peste 40% dintre copiii infectati nu-si cunosc diagnosticul!“, a povestit coordonatoarea Programului anti-SIDA.

Scoala este printre institutiile cele mai importante din viata unui tinar. Potrivit coordonatorului Programului de lupta anti-SIDA, majoritatea copiilor infectati abandoneaza scoala din cauza saraciei sau a starii precare de sanatate. Multi parinti ascund boala copiilor, tocmai pentru a nu fi marginalizati. „Din pacate, in momentul in care afla despre boala, multi copii sint marginalizati. Nu mai sint primiti in scoli, nu sint antrenati in activitati la nivelul comunitatii, sint evitati, ignorati, izolati, stigmatizati. Punind accent doar pe aspectele medicale ale infectiei cu HIV, oamenii sint insuficient informati despre problemele sociale, economice, educationale, sufletesti pe care le implica aceasta boala“, au mai spus membrii Asociatiei „Vasiliada“.

Povestea bolii, spusa chiar de cei implicati

Incepind din luna februarie, Asociatia „Vasiliada“ a lansat si o revista care se distribuie gratis prin scoli sau alte institutii, cu scopul de a-i sensibiliza pe oameni. La revista trimit scrisori chiar tinerii infectati cu HIV-SIDA sau parintii acestor copii. „Cind am aflat ca baiatul meu are SIDA, am vrut sa-mi iau viata. Voiam sa mor, sa nu il vad cum se chinuieste! Nu mai conta ca acasa mai am si alti copii… Nici acum, dupa atitia ani, nu am renuntat sa ma intreb «de ce»?. Fiecare parinte are datoria sa discute cu copilul sau despre boala, sa-l informeze“, sint doar citeva dintre gindurile unei mame al carei copil este infectat cu HIV.

B.G. are 12 ani si este unul din copiii infectati cu HIV: „Daca un singur coleg de clasa ar afla ca am SIDA, as fi condamnat. In citeva minute ar afla toata scoala. Multi cred ca se pot molipsi cu virusul HIV doar printr-o simpla atingere! Intr-o clipa prietenii m-ar parasi… Asta ar reprezenta condamnarea mea la moarte“.

„Am aproape 15 ani si sint seropozitiv. Am aflat despre boala cind am implinit zece ani. Deosebirea dintre mine si un tinar de aceeasi virsta e aceea ca eu pretuiesc fiecare clipa pe care o traiesc!“, spunea intr-una dintre scrisorile trimise la revista N.B., infectat cu HIV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS