12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCresterea salariala in invatamint a devenit secret de stat!

Cresterea salariala in invatamint a devenit secret de stat!

O comisie guvernamentala alcatuita din ministrul educatiei – Alexandru Athanasiu, ministrul finantelor – Mihai Tanasescu, secretarul de stat al MFP – Gheorghe Gherghina, precum si ministrul delegat al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei – Bogdan Niculescu Duvaz, s-a intilnit, miercuri, 1 septembrie, la una din „locatiile“ executivului din Bucuresti, cu reprezentantii federatiilor sindicale din invatamintul preuniversitar si universitar pentru a negocia cresterile salariale ale personalului din acest sector bugetar. In realitate, guvernantii au pus oferta-n bratele fiecarui presedinte de federatie, spunindu-le ca oferta este finala, indiferent daca acestia o accepta sau o resping. Toata lumea stie ca doar cu teroristii nu se negociaza si ca sindicalistii nu au purtat niciodata centuri explozive pentru a-i lua ca ostatici pe demnitari. In rest, santaj, minciuni si paruieli „amicale“ intre cele doua parti. Dar, mai ales minciuna lasata in pielea goala, de „frumoasa ca umbra unei idei“ cu par sub brat, care ne-a trimis stenogramele pe cai „paranormale“. Pentru impartialitate, am convenit ca inclusiv adevarul sa faca nudism in paginile ziarului nostru, prin publicarea si comentarea celor mai importante dintre discutiile stenografiate.

National TV – un post de televiziune aservit puterii

Duvaz, proprietarul „stinei“, inainte de a incepe sedinta propriu-zisa, spus-a: „Poate intra echipa de televiziune. Reporterii sa intre in sala si sa filmeze participantii la sedinta“.

FNS „Alma Mater“: „Domnule ministru, trebuia sa primim oferta dumneavoastra“.

BN Duvaz: „Am definitivat oferta si o vom prezenta; o vom discuta si apoi vom vedea ce este de facut. Sint convins ca veti spune ca trebuie sa va consultati cu organele dumnevoastra de conducere. Colegii de fata au lucrat foarte mult si am pus la cap totul abia in ultimele 3 sferturi de ora. (catre echipa TV). Ati luat suficiente cadre“.

M.N. Tanasescu: „De unde sinteti?“

Reporter: „De la National TV – stirile de la ora 7“.

B.N. Duvaz: „Faceti o stire optimista, ca lucram si ajungem la o intelegere“.

FSI „Spiru Haret“: „Aceasta este parerea dumneavoastra“.

Reporterii de la National TV, au fost „foarte rai“ cu „blatistii“, probabil, contra una sticla cu „peisaj“ de „protocol“ substantial pentru superiorii lor. Altfel, de ce au respectat cu sfintenie „ordinul“ lui Duvaz? Un distins profesor imi sopteste ca postul de televiziune cu pricina este aservit puterii. Altii i-au scanat gindurile si au spus: „Da. Si asta este adevarat, dar e mai mult decit atit“. Au avut dreptate, pentru ca, dupa ce echipa de reporteri a parasit sala, ministrul finantelor publice, potrivit stenogramei, a venit cu surpriza.

Tacerea, ca regula de dialog, la negociere este sfinta

M.N. Tanasescu: „Acum puteti imparti materialele. Se impart federatiilor sindicale mape cu acte“.

B.N. Duvaz: „In mapa este noua grila de salarizare, plecind de la ceea ce ati negociat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. Am modificat fundamental oferta“.

Bobulescu: „Nu este completa“.

M.N. Tanasescu: „Sa-l lasam pe domnul Duvaz sa vorbeasca“.

FSI „Spiru Haret“: „Doar nu vreti sa ne dati afara; nu vreti sa spunem ca trebuie sa tacem“.

M.N. Tanasescu: „E vorba de regulile de dialog“.

Pentru moment, scopul demnitarilor a fost atins, in sensul ca au impus tacerea ca regula de dialog.

Ministrul finantelor baga Bruxelles-ul in diversiunea „filozofiei cresterii salariale“ in invatamintul romanesc

M.N. Tanasescu: „Aceasta oferta are in vedere alta filozofie. Am pornit de la un concept negociat de dumneavoastra cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, o grila care sa corespunda nevoilor dumneavoastra. Grila este pe patru anexe si cuprinde si personalul didactic auxiliar, care nu era; grila se aplica de la 1 octombrie 2004, astfel ca in 2005 sa se aplice regula 6% indexare la 1 ianuarie + 6% crestere salariala la 1 septembrie, dar plecind de la o alta baza, pe care dumneavoastra ati negociat-o cu ministerul de resort. Am lucrat mult la aceasta oferta si va spun ca ea va fi aprobata de guvern si va fi discutata si aprobata inaintea prezentarii raportului de tara la Bruxelles. Consider ca sintem intr-o echipa de dialog social si va rugam sa procedati la fel si cu colegii dumneavoastra. Oferta reprezinta un efort financiar important si raspunde unora dintre nevoile dv. Puteti sa o acceptati sau sa o respingeti. In momentul de fata aceasta este oferta noastra finala“.

FNS „Alma Mater“: „Deci nu mai avem ce discuta?“

BN Duvaz: „De acum vom discuta aceasta oferta. Discutiile nu mai pot fi prelungite. Mergem pe o grila serioasa, ce include personalul didactic auxiliar, se aplica de la 1 octombrie si ofera perspectiva pentru 2005“.

FEN: „Nu mi-e foarte clar; e o oferta finala, dar in acelasi timp dumneavoastra mai negociati cu altii“.

BN Duvaz: „S-ar putea sa nu fie acceptata la Bruxelles“.

FEN: „Deci s-ar putea ca aceasta sa fie oferta, dar peste doua saptamini ea sa cada“.

M.N. Tanasescu: „Nu, aceasta este oferta si ne-o asumam; o vom aplica“.

Procentul de crestere salariala este strict confidential, pentru „a nu sari in aer sistemul“

Reprezentantii federatiilor sindicale din invatamint au fost „batuti“ cu oferta, pina cind dascalii au facut hemoragie financiara la buzunarase. Dupa ce guvernantii au fluturat oferta, timp de citeva ore, mai tare decit o fac englezii cu drapelul national pe stadionul de fotbal, din punctul lor de vedere, totul a fost best. Organizatorii „parastasului“ din Piata Constitutiei, treziti din „somnul cel de moarte“, in sfirsit, au inteles ca au fost dusi cu presul. Le-au explicat liderilor sindicali, insa dascalu’ a inceput sa se-ntrebe cu ce i-a gresit lui Dumnezeu. Minciuna face strip-tease, iar stenogramele confirma.

FEN: „Vreau procente. Ne puteti da procente?“

M.N. Tanasescu: „Este o intrebare grea. Procentele sint superioare celor solicitate de dumneavoastra, insa, avind in vedere negocierile purtate cu Uniunea Europeana, nu putem da procente. Le puteti calcula dumneavoastra, dar eu nu vi le pot da pentru ca aruncam in aer sistemul“.

FSI „Spiru Haret“: „Cind salariile noastre sint sub majoritatea celor din economie, nu avem ce arunca in aer. Nu mai vorbiti de Bruxelles, pentru ca, de fapt, dumneavoastra nu faceti decit sa aplicati legea“.

M.N. Tanasescu: „Puteam s-o aplicam si peste un an“.

FSI „Spiru Haret“: „Nu cred ca puteti spune usor asta. In plus, aceasta oferta include 6% de la 1 octombrie?

BN Duvaz: „DA. 6% este inclus pentru ca 6% de la 1 octombrie este o crestere salariala (partial indexare, partial crestere economica). Cresterile sint semnificative la toate categoriile“.

Liderii sindicali nu accepta oferta guvernului

Or, sindicalistii din invatamint acceptasera totusi o solutie de compromis, in sensul ca, asa cum le-au promis guvernantii, cresterea salariala trebuia sa fie de 20% in care nu erau incluse idexarile. Conform „traditiei“, demnitarii din executiv nu si-au mai onorat promisiunea, descoperind o „filozofie de crestere salariala“. In realitate, acestia au marit coeficientul de ierarhizare, asa incit lefurile sa creasca, dar nu cu 20 de procente. Potrivit anexelor, daca se calculeaza raportul intre fondul de salarii pe luna mai si fondul de salarii propus de guvernanti, cresterea salariala, de fapt, penduleaza in jurul lui 11%. Daca se scade indexarea de 6% care este inclusa in oferta, cresterea salariala, procentual vorbind, este foarte mica si total nemultumitoare pentru personalul didactic si didactic auxiliar. In conditiile in care preturile pe piata au explodat, fireste, profesorii sint dezamagiti: „Pretul unui kilogram de carne a crescut de la 30-35% minimum la 70-75% maximum“. Profesorul debutant din nou nu este motivat financiar pentru a ramine in sistem. In anexa, se precizeaza ca i-ar reveni o diferenta de 538.556 de lei, la un coeficient de ierarhizare de 2,726. Insa, fondul de salarii la profesorii debutanti in luna mai a.c. era de 101,4 miliarde de lei, iar fondul de salarii propus pentru aceeasi categorie este de 114,3 miliarde de lei.

Din aceste cauze, liderii sindicali de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) si cei de la FSI „Spiru Haret“ au declarat ca sint nemultumiti de oferta guvernului.

Personalul nedidactic nu va primi nimic, iar ministrul recunoaste ca Statutul personalului didactic este incalcat

Stenogramele confirma ca personalul nedidactic ramine cu aceeasi leafa.

FSI „Spiru Haret“: „Lipseste total personalul nedidactic, fara de care nici o conducere a unei federatii nu poate accepta oferta“.

A. Athanasiu: „Peste tot noi am vorbit numai despre profesori si personalul didactic auxiliar (in mass-media, la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in aceasta comisie etc.). Dupa sapte ani de incalcare a Statutului, acum il aplicam. Nu putem face diferentieri intre bugetarii din diverse sectoare. Nu ma puteti convinge ca femeia de serviciu din scoala trebuie sa ia mai mult decit femeia de serviciu din alt sector al sistemului bugetar. La fel si cu contabilul (…)“

FSI „Spiru Haret“: „De ce nu faceti comparatie cu contabilii din aparare?“

BN Duvaz: „Nu va raportati la ei“.

FSI „Spiru Haret“: „Deci functiile comune bugetare, in opinia dumneavoastra sint invatamintul si sanatatea“.

A. Athanasiu: „Nu, este si administratia publica locala“.

FSI „Spiru Haret“: „Noi sustinem problema nedidacticului pentru ca asa spune contractul colectiv de munca si asa am inceput discutiile la minister“.

Cine crede ca femeia de serviciu de la Scoala 13 cistiga la fel ca femeia de serviciu de la Cotroceni, de la Ministerul justitiei sau de la alte ministere? Sa fim seriosi!

„Foametea reprezinta un factor de securitate“

Toata lumea din sistemul de invatamint stie adevarul, dar nu are curajul sa-l spuna. Atunci il spunem noi, pentru ca leziunile in educatie s-ar putea sa apara chiar incepind de miine, cind este organizata o noua si poate ultima runda de „negocieri“ cu guvernantii, in acest an. Concursul pentru ocuparea posturilor / catedrelor vacante, la nivel national, a devenit o batjocura academica, intrucit aranjamentele au fost incluse din start. „Erorile“, traficul de influenta, au fost recunoscute de ministrul Athanasiu: „Asa este, intocmim un raport, dupa care vom da sanctiuni dintre cele mai severe“. Nu s-a intimplat nimic. Intre timp, erorile au fost „legiferate“ prin alte norme metodologice, bineinteles, „corespunzatoare“. In forma in care a revenit, concursul de competenta seamana cu un mamut bicefal, depinzind de inspectorate si de universitati, sub protectia SNEE din cadrul ministerului. Preturile au inceput sa sara mai ceva decit circarii cu muschi de la trapez ori prajinistii de la Olimpiada din Atena. Astfel, un debutant trebuie sa mai scoata din buzunar daca vrea sa ramina in sistem. In aceste conditii, mai stie cineva care este mincarea saracului? Am intilnit profesori care au ajuns in situatii ingrate din cauza saraciei. Altii n-apuca pensia. Legislatia romaneasca sta cu burta-n sus si n-o intereseaza anii grei de puscarie care ar putea veni peste ea din partea UE. De voie, de nevoie, se lasa loc meditatiilor costisitoare si, cu usurinta, se poate constata mentinerea unei presiuni asupra cadrelor didactice in scopul pastrarii si conservarii a incompetentei si a favoritismului. Autonomia vietii scolare nu se intareste si nici nu se doreste asa ceva.

Esecul de a spori bunastarea profesorilor este previzibil. De ce? Poate ca guvernantii si-au insusit cea mai cumplita „lectie“ din vechiul regim, si anume aceea ca „foametea reprezinta un factor de securitate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS