14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGoana craiovenilor dupa terenuri a scazut pretul apartamentelor

Goana craiovenilor dupa terenuri a scazut pretul apartamentelor

Cererea mare pentru terenuri a determinat scaderea preturilor la apartamente in Craiova. Acest paradox imobiliar, mai rar intilnit in ultimii ani, in special o data cu venirea toamnei, rezida in faptul ca tot mai multe persoane se orienteaza spre construirea unei case. Pretul terenurilor pentru constructii a explodat, fiind aproape dublu fata de anul trecut, cele mai cautate zone fiind in apropierea orasului. In zona Metro si Daewoo, terenurile nu sint cautate decit pentru construirea de case. Daca iarna trecuta puteai cumpara in zonele amintite un teren bun de casa, dar fara utilitati, cu 10-11 euro metrul patrat, acum sub 20 de euro pe metrul patrat nu mai gasesti decit la proprietarii care vor sa isi vinda urgent terenurile. Daca un proprietar de teren ar mai aduce si utilitatile in negocieri, pretul ar ajunge la cel putin 30 de euro pe metrul patrat. Zona cea mai scumpa a Craiovei este iesirea spre Bucuresti. Supermarketul cu intindere nationala, deschiderea imediata la Drumul European, au facut din aceasta zona una dintre cele mai potrivite pentru extinderea la municipiu.

Investitiile paralele cu soseaua nationala au marit preturile destul de mult, acum mai fiind disponibile putine parcele, in general cu suprafete mari, de aproximativ 5.000 de metri patrati. Si la iesirea spre Drobeta Turnu Severin se construieste, multe dintre firmele care au achizitionat teren in aceasta zona iesind in cistig. „Daca anul trecut puteai cumpara teren aici cu 0,5 – 0,6 euro pe metrul patrat, acum, daca l-ar vinde, ar scoate un profit imens, preturile ajungind in jurul a opt-noua euro pe metrul patrat“, spune Razvan Croitoru, broker la o societate imobiliara din Craiova.

Preturile la apartamente, in cadere

Daca investitiile in terenuri pentru constructii sint in crestere, preturile la apartamente sint in scadere. Ofertele agentiilor imobiliare craiovene sint pline de apartamente si garsoniere, in toate zonele municipiului. Agentii imobiliari spun ca, din acest an, pentru prima data, cei care doresc sa investeasca intr-o locuinta cauta mai mult case sau terenuri si mai putin apartamente. „Fenomenul este explicabil, mai ales daca ne gindim ca o casa este o investitie importanta. In plus, fondul imobiliar al orasului nu s-a marit, blocurile sint foarte vechi, iar putine apartamente sint in conditii bune la vinzare. In aceasta situatie, cine are bani se gindeste mai intii cum sa faca sa-si ia o casa“, a spus Tudor Cristian, agent imobiliar.

Chiar si una dintre cele mai cautate zone – Calea Bucuresti – si-a redus preturile. Astfel, daca in iarna un apartament de doua camere costa 22-24 de mii de euro, acum rar depaseste 21.000 de euro. Agentii imobiliari craioveni sfatuiesc potentialii jucatori pe aceasta piata sa investeasca insa in primul rind in terenuri si abia apoi in apartamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS