16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenilor nu le plac fondurile SAPARD

Doljenilor nu le plac fondurile SAPARD

Desi multi doljeni s-au interesat de fondurile SAPARD destinate infiintarii fermelor de acvacultura, de cultivare a ciupercilor sau pentru dezvoltarea turismului rural, doar un investitor s-a incumetat sa-si investeasca banii intr-un astfel de proiect.

Acreditata in 2003, masura 3.4 a programului SAPARD oferea o cofinantare de 50% din valoarea proiectului pentru „activitati multiple si venituri alternative“, masura pentru care s-au alocat in total fonduri de peste 150 de milioane de euro la nivel national.

Valoarea totala eligibila a unui proiect trebuia sa fie de minimum 5.000 de euro si maximum 200.000 de euro, din care investitorul trebuia sa aduca de acasa jumatate din suma. Totodata, acesta trebuia sa demonstreze ca poate realiza profituri nete de minimum cinci la suta.

Beneficiarii programului puteau fi persoanele fizice, asociatiile familiale inregistrate, asociatiile si grupurile de producatori, asociatiile sau organizatiile nonprofit si societatile comerciale si agricole cu capital integral privat.

Si de acesta data investitorii din celelalte judete din Oltenia au avut cistig de cauza in dauna celor din Dolj, fie pentru ca au avut banii necesari demararii investitiei, fie pentru ca au avut curajul necesar sa se aventureze intr-o afacere relativ noua.

In Oltenia, doar 12 proiecte aprobate

Conform directorului Agentiei SAPARD Oltenia, Daniel Popescu, la nivelul intregii regiuni doar 12 proiecte, in valoare de 723.000 de euro, au primit girul agentiei pentru demararea lucrarilor si implicit pentru atragerea fondurilor nerambursabile. „Dintre acestea, patru proiecte au fost aprobate pentru dezvoltarea agroturismului prin constructia de pensiuni turistice in Perisor-Dolj, in Eselnita-Mehedinti, Sacelu – Gorj si Mihailesti – Vilcea. Restul de opt sint proiecte pentru apicultura in care, din pacate, nu este implicat nici un investitor din Dolj“, a precizat Popescu. Apicultorii care vor beneficia de fonduri nerambursabile sint din Vilcea – trei, Gorj – patru si Olt – unul. „Nu stim ce se intimpla in Dolj, pentru ca si aici avem apicultori. Le-am prezentat facilitatile, au zis ca vin cu proiecte, dar nu s-a mai intors nimeni. Ori nu au curaj, ori nu au bani pentru finantare“, a declarat Popescu. La fel sta situatia si in privinta fermelor de crestere a melcilor, broastelor sau a strutilor, ca sa nu mai vorbim de cultivarea si procesarea ciupercilor sau de sericicultura.

Achizitiile si selectia de oferte – in derulare

Pentru ca masura 3.4 a fost acreditata in 2003, investitorii si-au intocmit dosarele abia in ianuarie-februarie 2004. La aproape sase luni distanta, acum se face selectia de oferte si se pun in ordine dosarele de achizitii. „Pina in prezent, nu am facut nici o plata catre cei care au proiecte pe aceasta masura. Returnarea banilor se va face in cinci transe. Dupa ce realizeaza 30% din investitie cu fonduri proprii, fac cerere de plata si le dam jumatate din suma. Apoi banii le vor fi returnati in doua transe de cite 20%, iar in final in doua transe de cite 15%. Vorbim de procentul de 50% fonduri nerambursabile“, a precizat directorul SAPARD Oltenia. Pina la termenul-limita de finalizare a investitiei mai este aproape o jumatate de an. Investitorii au la dispozitie 12 luni din momentul demararii proiectului, pentru a demonstra ca intre intentie si pricepere nu exista nici o diferenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS