16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePRM si-a mentinut linia si a tradat opozitia

PRM si-a mentinut linia si a tradat opozitia

• Desi era majoritara, detinind 17 din 33 de mandate, opozitia olteana nu a fost capabila sa tina piept promisiunilor PSD • Presedinte al consiliului judetean a fost ales Jenel Copilau, seful PRM Olt, care va fi secondat de colegul de partid Gheorghe Buica si de pesedistul Ioan Nedelea

Atmosfera de bilci ieri la sedinta de constituire a Consiliului Judetean Olt. Avind o majoritate minima de 17 mandate dintr-un total de 33, opozitia avea nevoie doar ca nimeni sa nu tradeze. Pentru a pecetlui indirjirea impotriva partidului de guvernamint, care a detinut presedintia consiliului judetean de la Revolutie incoace, toti cei 17 membri ai partidelor de opozitie, care au intrat in consiliu dupa alegerile din 6 iunie (PRM, PD, PUR si PNL), au incheiat un protocol in 10 iunie, prin care acestia jurau ca vor fi prezenti cu totii la constituirea consiliului judetean, ca nu vor trada si ca il vor vota numai pe reprezentantul propus de ei. Ieri insa, inainte de inceperea sedintei, nimic nu mai era sigur. Debandada care a urmat a fost prefatata de presedintele numit initial pentru conducerea sedintei, decanul de virsta al consilierilor judeteni, Eugeniu Alexa. Afisind o siguranta falsa, acesta a devenit pina la final penibil, propunerile si declaratiile acestuia fiind cele mai fluierate de asistenta extrem de numeroasa din sala.

Surprize, surprize in sedinta consiliului judetean

Inainte de punctul cel mai fierbinte al sedintei, alegerea presedintelui CJ Olt, consilierii judeteni au intrat in posesia mandatelor oficiale de „parlamentari“ locali dupa ce, anterior, fiecare a jurat cu o mina pe Biblie si cu cealalta pe Constitutie ca va apara interesele cetatenilor din judet. Faptul ca se pregatea un fiasco era evident si din pozitionarea sefilor partidelor din opozitie, liderul PRM, Jenel Copilau, plasindu-se strategic nu linga ceilalti colegi ai partidelor aliate, ci chiar linga Marin Diaconescu, nimeni altul decit presedintele PSD, si Ioan Nedelea, vicepresedinte al aceluiasi partid. Mascarada a inceput insa din momentul anuntarii propunerilor, cind Cornelia Smarandache, de la PSD, membra in comisia de validare, a anuntat ca prima propunere va fi facuta de PSD, PUR si PRM. Urlete, fluieraturi si lovituri cu piciorul in podea au urmat dupa pronuntarea numelor ultimelor doua partide. „Tradatorilor! Miseilor! Huuuo! Rusine! Ati jurat pe Biblie!“ si alte asemenea cuvinte s-au facut imediat auzite din rindul asistentei. Liderii celor doua partide, Renica Diaconescu (PUR) si Jenel Copilau (PRM), coborisera privirile cautind un punct de sustinere. Pentru functia de presedinte al consiliului judetean a fost propus Jenel Copilau, iar ca vicepresedinti, Renica Diaconescu si Ioan Nedelea. Marin Bobes, liderul PD, nu a scapat ocazia de a-i adresa citeva cuvinte celui considerat principalul vinovat al tradarii, Jenel Copilau: „Jenele, nu ti-e rusine?… Am semnat protocolul ala intr-un lacas de cult, pe Biblie, si tu ce faci?!…“.

Presedintele PD a cautat sa amine cit mai mult propunerea sa si a PNL. Unul din membrii opozitiei a scos de undeva un teanc de banderole de doliu, care au fost inminate tuturor reprezentantilor opozitiei care mai ramasesera pe baricade. In final, Bobes a anuntat, in aplauzele asistentei, ceea ce se mentiona si in protocolul semnat intre partidele din opozitie pe 10 iunie: presedinte – Octavian Popescu, iar vicepresedinti… Jenel Copilau si Renica Diaconescu.

„Tradatorule!…“

Degringolada care a urmat a fost totala. Mai mult rusinat de reactia oamenilor din sala, dar si de privirile dezamagite ale colegilor din opozitie, Renica Diaconescu se ridica si refuza propunerea din partea PSD si PRM. De partea cealalta insa, Copilau ramine mut si surd in fata rugamintilor colegilor din opozitie si a asistentei, de a nu trada votul celor care au votat schimbarea. In locul liderului de la PUR este numit imediat Costinel Netcu (PRM), care, spre surprinderea tuturor, dar, mai ales, a sefului sau, refuza si el nobila oferta! Contrariat de noul sens pe care se parea ca il iau lucrurile, liderul PRM face o noua propunere: Gheorghe Buica. Surprins de initiativa sefului sau, cel mentionat ramine impietrit de oferta si… accepta „pentru a scoate partidul din situatia grea in care a ajuns“.

Urmeaza votarea propriu-zisa a presedintelui consiliului judetean. Fiecare membru al consiliului a votat dupa cum i-a dictat sufletul si… interesul. Suspansul este teribil. La intrarea in sala de sedinte a consiliului judetean stau strinsi numerosi angajati ai institutiei, ingrijitori, femei de serviciu, soferi, chiar si secretara fostului presedinte al consiliului judetean, Marin Ionica.

Pentru a nota importanta deosebita a momentului, se propune o pauza. Dupa o jumatate de ora de asteptarea infrigurata in care telefoanele mobile nu au incetat sa sune, consilierii se string din nou. Se anunta verdictul: presedinte al CJ Olt este Jenel Copilau, care stringe 19 voturi, vicepresedintii sai intrunind 19 voturi (Ioan Nedelea) si respectiv 20 de voturi, Gheorghe Buica. Contracandidatii asa-zisei opozitii sint invinsi fara drept de apel: Octavian Popescu – 13 voturi, iar Renica Diaconescu, 14 voturi. Fluieraturile si huiduielile din sala s-au impletit intr-un ritm indracit cu aplauzele simpatizantilor PRM. Consilierii din opozitie au parasit de altfel sala de sedinte in semn de dezaprobare fata de tradarea peremistilor, nu inainte de a-i adresa liderului peremist apelative de genul: „Tradatorule!“.

Profund satisfacut de mersul lucrurilor, noul presedinte al CJ Olt, Jenel Copilau, a tinut sa-i asigure pe cei care mai ramasesera in sala ca atit el, cit si echipa lui vor face totul pentru ca cetatenilor judetului sa le fie mai bine pe viitor decit pina acum. „De asemenea, ii asiguram pe cei care nu m-au votat ca vom fi colegi, usa mea va fi in permanenta deschisa si ca in consiliul judetan nu vor avea loc lupte politice“, a precizat Copilau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS