12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolidaritatea patronala - garantul puterii economice

Solidaritatea patronala – garantul puterii economice

28 mai 2004 – dubla sarbatoare la Craiova – Forumul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, editia a XII-a, si Ziua Nationala a Intreprinzatorului Roman. Amfitrion – Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Craiova.

– Stimate domnule presedinte Valentin Cristea, sinteti gazda celor doua evenimente de anvergura nationala. Grea misiune, nu credeti?

-Da, foarte grea, din doua mari considerente: in fiecare an al parcurgerii acestei economii de tranzitie, intreprinzatorii sint din ce in ce mai putin convinsi de importanta pe care IMM-urile o au in contextul economic al viitoarei integrari in Uniunea Europeana. Exista practic o disociere mare intre sloganurile lansate politic in mass-media, cum ar fi: IMM – motorul economiei, IMM- coloana vertebrala a dezvoltarii economiei. 90% din economia capitalista se bazeaza pe IMM, iar realitatea este crunta, IMM obosite, fara perspectiva unei dezvoltari durabile, atinse parca de flacara falimentului, in urma depasirii pragului 2007 si confruntarii cu IMM similare si puternice din UE.

In aceste conditii, lansarea unei chemari la dubla sarbatoare: din punct de vedere lucrativ, Forumul IMM, iar din punct de vedere festiv, Ziua Nationala a Intreprinzatorului Roman, este de multe ori retorica. Dar, acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze, ci trebuie sa gasim resurse pentru a-i constientiza ca forta economica, desi disipata, este la ei.

– Care sint elementele inedite care vor da identitate Forumului National – Craiova – 2004? Vorbim totusi de o premiera pentru Cetatea Baniei?

– La nivel national, organizarea Forumului National al IMM nu este o premiera, deoarece anul trecut a fost organizat la Galati, iar din punct de vedere regional, iar nu este o premiera, fiindca in urma cu doi ani, acest eveniment a avut loc la Craiova, in sala Filarmonicii Oltenia.

Sper ca elementele de identitate a organizarii Forumului la Craiova sa fie date de aspectul lucrativ, in sensul clarificarii unor intrebari, de pilda: „Ce se va intimpla cu un abator sau fabrica de pantofi sau fabrica de burete, sau, de ce nu, de mobila“, intrebari care vor fi lansate si vor astepta raspunsuri de la cei ce se ocupa de integrarea in UE, atit organisme de stat, cit si ONG-uri. Aceasta problematica va fi dezbatuta vineri, 28 mai 2004, intre orele 12.00 si 17.00, in Sala Mare a Teatrului National din Craiova.

Aspectul sarbatoresc al intilnirii va fi ilustrat printr-un program artistic; este vorba de spectacolul „Vitralii incolore“, al carui gong inaugural va fi dat de actorul-rapsod Tudor Gheorghe. Totodata, scena TNC va reuni o parte din valorile culturale craiovene date de Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“, Filarmonica „Oltenia“, Teatrul Liric etc. Reprezentatia va fi intregita de prezenta Casei de Moda „Ilinca“.

– Cum estimati impactul Forumului pentru intreprinzatorii din Oltenia?

– In nici un caz exploziv, nici macar conlucrativ. Intreprinzatorii olteni sint o specie aparte. Pentru ei nu exista NOI, ci numai EU, si daca EU nu sint in fata, nu ma intereseaza.

Speram ca efortul membrilor CLIMM, care sint tot intreprinzatori olteni, dar cu o latura a personalitatii lor altruista mai dezvoltata decit a celorlalti intreprinzatori, sa sprijine organizarea acestui Forum, sa-si atinga obiectivul, acela de a constientiza faptul ca mediul de afaceri trebuie unit pentru a deveni acea forta reala-suport al dezvoltarii economice durabile.

– Solidaritatea patronala este un concept oarecum nou, vehiculat in rindul oamenilor de afaceri. In plan economic, putem vorbi de manageri solidari? Va adresez aceasta intrebare, pornind de la o realitate cotidiana nu tocmai fericita. De 14 ani de postdecembrism, cautam oportunitati pentru o legislatie economica viabila si coerenta, pentru un mediu de afaceri solid, neingradit de mentalitati politice.

– Nu! Actualmente, solidare sint numai sindicatele muncitoresti. Avem doua alternative: fie sa asteptam ca patronatele din UE dupa 2007 sa puna ordine intre noi, fie sa renuntam la individualismul exacerbat care rezolva, partial, problemele noastre private, cotidiene, si nu pe cele de interes de clasa, care ar trebui sa primeze in dialogul cu autoritatile administratiei publice locale sau centrale.

– Va propun sa incheiem acest dialog cu o marturie – un mesaj adresat intreprinzatorilor din intreaga tara, in calitatea dvs. de reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, in cadrul caruia sinteti vicepresedinte.

Solidaritatea patronala este garantul puterii economice. Alegeti-va calea!

– Va multumesc!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS