22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenta are farmacia plina, dar bolnavii isi cumpara singuri medicamente

Spitalul de Urgenta are farmacia plina, dar bolnavii isi cumpara singuri medicamente

80 % din necesarul de medicamente si materiale sanitare ale spitalelor ar trebui asigurat, incepind cu 1 martie, prin licitatii organizate la nivel national de Ministerul Sanatatii. Dupa aproape o luna, licitatia este inca in derulare, unele unitati spitalicesti doljene confruntindu-se in continuare cu lipsa medicamentelor si a materialelor sanitare. In cazul in care exista medicamente in farmaciile spitalelor, cadrele medicale nu cunosc acest lucru, punind bolnavii sa si le cumpere.

Aproape ca nu exista sectie din Spitalul de Urgenta Craiova care sa nu aiba probleme cu medicamentele sau cu materialele sanitare.

In Clinica de terapie intensiva este penurie de solutii perfuzabile. Vitaminele si alcoolul sanitar sint, de asemenea, pe cale de disparitie, iar anestezicele se gasesc, dar numai anumite sortimente.

Bolnavii care nu au suficienti bani ca sa-si poata permite cumpararea medicamentelor respective din farmacii n-au decit sa sufere sau sa solicite transferarea la un spital din Bucuresti sau din alta localitate, care isi poate permite sa ofere bolnavilor platitori de asigurari de sanatate macar un minim de ingrijire medicala.

Bolnavii sint trimisi cu reteta sau biletel la farmacie

Marilena Geambasu, din Bailesti, si-a internat in urma cu mai putin de o luna tatal, de 80 de ani, in Centrul de Cardiologie Craiova, dupa ce acesta suferise un atac ischemic. „Dupa doua saptamini l-au transferat in Reanimarea Spitalului de Urgenta, pentru ca se simtea foarte rau. A intrat apoi intr-o stare precomatoasa si medicii au zis ca moare. A avut insa zile si si-a revenit cind nimeni nu mai credea ca se poate face ceva. Apoi a inceput recuperarea. Era foarte slabit si la inceput nu se putea alimenta singur. A trebuit sa-i faca perfuzii cu vitamina B6, pe care le-am cumparat dintr-o farmacie, pentru ca spitalul nu avea. Cu solutii perfuzabile ma costa tratamentul 200.000 de lei pe zi. Dar nu am zis nimic. M-am imprumutat de bani ca sa pot cumpara medicamente. Eram in stare sa-mi vind si haina de pe mine, daca trebuia, pentru tata“, a spus femeia.

Dupa alte doua zile, batrinul a fost transferat in stare ameliorata in Clinica de neurologie. „L-am gasit la Sectia de neurologie, fara pantaloni – disparusera in mod misterios intre Reanimare si Neurologie, fara ca vreo asistenta sa stie ceva. Nu mai avea papucii, cana si batista pe care i le dadusem la internare. Tot ce am mai putut recupera a fost doar o soseta ratacita printre asternuturi. Cind am intrebat, nu stia nimeni nimic. Mi-au spus ca asa a fost adus de la Reanimare. Am intrebat asistentele daca mai trebuie sa-i cumpar ceva si m-au trimis la farmacie dupa perfuzoare si flexuri. Mi-au spus ca bolnavul este foarte agitat si isi trage perfuziile, motiv pentru care trebuie inlocuite tot timpul“, spune Marilena.

Astfel de cazuri au devenit o regula la Spitalul de Urgenta. Apartinatorii sint trimisi ori de cite ori este nevoie cu reteta sau biletel la farmacie ca sa cumpere medicamente.

Bolnavi si cadre medicale cotizeaza

Alte clinici au reusit sa rezolve in mod ingenios problema medicamentelor sau a consumabilelor. Pentru ca banii primiti de la Casa de Asigurari de Sanatate ajung doar pentru salarii si medicamente, Clinica de fizioterapie apeleaza la mila bolnavilor, prin afise lipite la intrare, ca sa poata cumpara produse pentru curatenie si alte obiecte de stricta necesitate. Bolnavii, in special cei care vin periodic la tratament de recuperare, sint rugati sa cotizeze macar o data pe an cu cite 20.000 de lei.

In Clinica de neurochirurgie, lipsa de medicamente este compensata intrucitva de grija personalului medical, care cotizeaza in ziua de salarii cu 20.000 – 30.000 de lei – dupa buzunarul fiecaruia – pentru ca bolnavii sa nu duca lipsa macar de analgezice, fese, solutii dezinfectante. Si exemplele ar putea continua.

„Medicamentele unde se duc cind se duc?“

In legatura cu criza de medicamente, conducerea Spitalului de Urgenta sustine ca s-a creat o falsa problema. „Este adevarat ca nu dispunem de toate sortimentele de medicamente, insa, fiind un spital de urgenta, avem la dispozitie medicatia necesara pentru asigurarea urgentelor. Vitamina B6 nu este un medicament utilizat la tratarea urgentelor. Cu toate acestea, in prezent, exista in farmacia spitalului. Singura problema o constituie serurile, pentru care avem un contract cu SICOMED – singurul producator intern. Dintre cele 45.000 de flacoane contractate pentru primele trei luni ale anului, SICOMED nu ne-a livrat pina in prezent decit jumatate, insa aceasta intirziere are o explicatie. Fiind singurul producator intern de seruri, cererea a depasit practic posibilitatile de productie, prioritate avind programul national de dializa“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, directorul Spitalului de Urgenta Craiova.

Directorul Petrescu a mentionat ca, daca mai exista situatii in care bolnavii sint trimisi sa-si cumpere medicamente care se afla totusi in farmacia spitalului, explicatia trebuie cautata doar in clinicile in care acestia sint internati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS