24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranii dau buzna la fizioterapie

Taranii dau buzna la fizioterapie

Iarna a adus in saloanele Clinicii de medicina fizica si recuperare de la Spitalul de Urgenta Craiova mai multi bolnavi decit in mod normal. In 70 de paturi stau inghesuiti 87 de pacienti, majoritatea provenind din mediul rural. In afara de cazurile mai grave – de bolnavi care trebuie sa faca recuperare dupa interventii chirurgicale, afectiuni neurologice sau cardiace – exista si asa-zisii sezonieri. Este vremea tratarii spondilozelor, a herniilor, a discopatiilor si a altor afectiuni degenerative specifice virstei a treia. „Oamenii vor sa se intremeze pina la inceperea campaniei agricole de primavara, asa ca vin iarna sa se trateze. Pentru noi este o mare problema sa le gasim paturi libere, dar le explicam situatia si unii chiar inteleg“, a declarat Bogdan Badea, asistent-sef in cadrul Clinicii de medicina fizica si recuperare.

Bolnavii stau claie peste gramada in saloane

In 2003, Clinica de medicina fizica si recuperare de la Spitalul de Urgenta Craiova a inregistrat un numar record de bolnavi. Numarul pacientilor internati a fost de aproape 3.000, in conditiile in care, din ratiuni economice, in acelasi an, Ministerul Sanatatii gasise de cuviinta sa reduca numarul de paturi de la 80 la 70. Consecinta acelei politici s-a vazut acum, cind bolnavii au ajuns sa stea inghesuiti claie peste gramada in saloane.

Vasilica Cioaba, de 65 de ani, suferind de discopatie lombara, a venit tocmai de la Valea Stanciului pentru a urma un tratament de fizioterapie. Auzind insa ca urmeaza sa imparta patul cu o alta bolnava, batrina a refuzat internarea, preferind sa se trateze in policlinica. „Este o lipsa de respect pentru o femeie batrina care abia mai poate sa mearga. O sa stau citeva saptamini la fiica mea, care locuieste in Craiova, si o sa vin in fiecare zi pentru tratament“, a spus batrina care abia se tira sprijinita intr-un baston. Alti bolnavi nu au insa posibilitatea sa fie cazati la rude, asa ca vrind-nevrind accepta sa stea si doi intr-un pat.

I s-a refuzat internarea

Mai neobisnuit este cazul unui barbat, din comuna doljeana Giubega, care sustine ca i s-a refuzat internarea, desi el ar fi acceptat sa imparta patul cu alt bolnav. Nicolae Ceausu, de 47 de ani, a fost diagnosticat cu lombosciatica hiperalgica, in baza careia i-au fost prescrise zece sedinte de terapie, in paralel cu medicatia necesara. „Am solicitat internarea, dar mi s-a spus concret ca nu sint paturi libere. Problema este ca nu pot efectua acest tratament pentru ca nu am unde locui in orasul Craiova. Or, mi se pare aberant sa fac naveta de la Giubega, timp de zece zile, ca sa urmez tratamentul“, a spus Ceausu, care a trebuit in cele din urma sa renunte la tratament.

Desi afirmase ca nu se fac discriminari cind e vorba de internarea bolnavilor, asistentul-sef Bogdan Badea sustine ca boala lui Ceausu nu necesita fizioterapie: „Medicul specialist i-a recomandat intr-adevar zece sedinte de fizioterapie doar pentru a scapa de pretentiile bolnavului, care devenise agresiv“.

Dupa perioada de iarna in care bolnavii au dat buzna la tratament, pentru cadrele medicale de la fizioterapie se anunta o perioada mai relaxata. Taranii vor fi ocupati in lunile urmatoare cu muncile agricole, asa ca multe paturi vor ramine goale. Vor reveni abia la toamna, cind vor incepe iar durerile reumatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS