19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRinca vrea statut de statiune

Rinca vrea statut de statiune

Prefectura Gorj a inaintat saptamina aceasta la guvern proiectul de hotarire pentru declararea zonei Rinca drept statiune de interes local. Daca va deveni statiune, Rinca trebuie declarata si localitate, lucru destul de dificil, avind in vedere ca populatia stabila se rezuma la citiva cabanieri si la familiile acestora, care nu totalizeaza nici macar 50 de persoane. Din punct de vedere administrativ, Rinca are o situatie destul de ambigua, o parte fiind in componenta localitatii Baia de Fier, in timp ce restul apartine orasului Novaci. Daca va fi declarata statiune, Rinca va avea acces la numeroase programe de finantare, care pina acum nu au putut fi folosite. Autoritatile nu au putut beneficia de un astfel de program pentru a face canalizarea, pe motiv ca numarul celor care stau permanent in constructiile de la Rinca nu justifica o asemenea investitie.

Turism la mica intelegere

In afara de apa curenta si de energie electrica, celelalte utilitati din zona lasa de dorit. In lipsa canalizarii, la fiecare constructie s-au facut fose septice, iar drumul printre vilele luxoase este o ulita desfundata. La Rinca au fost construite in jur de 150 de vile si cabane, aproape in totalitate private, fara circuit deschis. Toate apartin persoanelor cu dare de mina din Gorj, dar si din judetele invecinate, precum si unor firme care si-au construit case de vacanta. Pentru ca nu este reglementat de nici un fel de regulament al autoritatii in domeniu, turismul practicat la Rinca este un fel de afacere a celor care au vile si care, la mica intelegere, le inchiriaza cunostintelor, fara sa declare aceste venituri. In citeva luni, in zona se preconizeaza construirea unui stadion si a unui hotel care sa fie dechis pentru toti turistii.

15 miliarde in centrul salvamont

Cu gindul la statiunea care se va infiinta la Rinca, autoritatile au investit aproape 15 miliarde de lei intr-un centru de salvare montana, care va fi cel mai modern din tara. Acesta este finalizat in proportie de 95% si va avea doua puncte de prim ajutor, sala radio, punct de veghe si magazie. Sabin Cornoiu, seful Seviciului salvamont Gorj, spune ca existenta unui astfel de centru reprezinta conditia de baza pentru autorizarea statiunii. La Rinca, exista in prezent o pirtie de schi de aproximativ 700 de metri, cu lungime si grad de dificultate medii, administrata de un operator particular. Din aceasta iarna, numarul celor care vin sa faca sporturi de iarna in zona a crescut semnificativ, ajungind la citeva sute de persoane in fiecare sfirsit de saptamina. Pentru iarna viitoare, este planificata amenajarea altor doua pirtii de schi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS