28.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca persoane cu virsta peste 45 de ani

Facilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca persoane cu virsta peste 45 de ani

In anii 2002 si 2003, prin masurile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), au fost incadrate 38.240 de persoane peste 45 de ani si intretinatori unici de familie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), o data cu intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, respectiv 1 martie 2002, au fost incadrati in munca 38.240 de someri peste 45 de ani sau intretinatori unici de familie, 17.490 de persoane fiind angajate in anul 2002 si 20.750 in anul 2003.

Ioan Cindrea, secretar de stat in MMSSF si presedintele ANOFM, a declarat ca „numarul de persoane ocupate prin noile masuri promovate si finantate de catre ANOFM arata ca stimulentele acordate angajatorilor care incadreaza someri contribuie la cresterea gradului de ocupare in rindul categoriilor de persoane cu acces mai greu pe piata muncii. Pe linga stimulentele oferite angajatorilor care incadreaza persoane cu virsta peste 45 de ani, prin modificarea Legii nr. 76/2002, dorim sa acordam subventii angajatorilor care incadreaza in munca persoane care au cel mult trei ani pina la implinirea virstei de pensionare. Din bugetul asigurarilor pentru somaj va fi acordata o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, pe perioada incadrarii, pina la indeplinirea conditiilor de pensionare. Se realizeaza in acest mod prelungirea vietii active a persoanelor care mai au trei ani pina la indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate sau a pensiei pentru limita de virsta“.

Pentru anul 2004, ANOFM va organiza in premiera bursa locurilor de munca pentru persoanele peste 45 de ani, pe data de 15 octombrie 2004. Conform Legii nr. 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca, pe o perioada nedeterminata, someri in virsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familii, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din rindul acestor categorii, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin doi ani.

Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu anterior termenului de doi ani sint obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana si dobinzile aferente. Aceste prevederi nu se aplica si in cazul in care raporturile de munca sau de serviciu au incetat din initiativa angajatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS