21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Scurte stiri

RAT Craiova a mai pus in circulatie 21 de minibuze noi

Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova a pus in circulatie, de la sfirsitul saptaminii trecute, alte 21 de minibuze noi pe strazile municipiului. Masinile au fost achizitionate in leasing de la ASTRA Arad (fosta intreprindere de vagoane), societate care, la rindul ei, are un contract cu concernul francez IRIS Bus, dupa cum spune directorul general al RAT Craiova, Iulian Ocroteala. „Minibuzele costa circa 35.000 de euro bucata, iar durata contractului de leasing este de cinci ani. Ultimele trei masini trebuie sa soseasca in cursul acestei saptamini“, a precizat Ocroteala. Pe masura ce noile masini sint puse in circulatie, autobuzele vechi, multe dintre ele depasite moral si cu consum mare de carburanti, vor fi retrase in parcul auto al regiei. Cele circa 175.000 de euro platite pe aceasta investitie provin din subventia anuala pe care municipalitatea o aloca Regiei Autonome de Transport Craiova.

O suta de someri angajati in urma creditarii IMM-urilor

Activitatea de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in judetul Olt s-a dovedit benefica pentru 186 de olteni care isi cautau un loc de munca. Dintre acestia, o suta erau someri care se aflau in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt. Cei aproximativ 200 de olteni si-au gasit astfel o slujba in urma aprobarii a 29 de proiecte noi de afaceri, suma acordata de intermediarul financiar BCR ridicindu-se la 18,2 miliarde de lei. Din aceasta suma, s-au folosit pina in prezent 13,2 miliarde de lei. Alte opt dosare depuse de agentii economici interesati de aceasta metoda de creditare asteapta acceptul BCR pentru a fi demarate afacerile. Precizam ca totalul de 37 de agentii economici care au depus dosare de creditare a propriilor afaceri reprezinta doar o infima parte dintre cele 232 de persoane juridice si fizice care s-au adresat AJOFM Olt pentru a beneficia de consiliere si consultanta in acest sens.

Amenzi pentru vinzarea ilegala de petarde

Trei persoane care vindeau petarde si artificii fara a poseda autorizatie au fost amendate contraventional de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Olt. Inspectorul Liviu Sandita a declarat ca amenzile au insumat 90 de milioane de lei. Cei trei vinzatori ambulanti aveau asupra lor aproximativ 150 de kilograme de petarde si artificii. „Reamintim ca vinzarea de produse explozibile fara autorizatie de la ITM sau de la politie reprezinta infractiune si se pedepseste. Pina in prezent, doar trei agenti economici si-au depus dosarele pentru obtinerea autorizatiei de comercializare a materialelor explozibile. Peste sase agenti economici s-au interesat de autorizatie si ne asteptam ca in zilele urmatoare numarul acestora sa creasca. In Olt, nu sint mai mult de zece firme care pun in vinzare asemenea produse“, a spus Liviu Sandita.

11 familii din Malovat au primit cite un porc

11 familii din comuna Malovat- Mehedinti, care nu au posibilitati financiare, au primit cite un porc de o suta de kilograme din partea primariei. Cele 11 familii sint dintre cele mai sarace: „Am facut o selectie a familiilor cu cele mai mari probleme si am incercat sa aducem putina bucurie pentru acesti oameni. Asa vor avea ce sa puna pe masa copiilor de Craciun“, a spus primarul Traian Baloi.

Doi gorjeni au murit intoxicati cu monoxid de carbon

Doua persoane au fost gasite decedate in locuinta lor, situata pe bulevardul 1 Mai din Tirgu Jiu, din cauza intoxicarii cu monoxid de carbon. Titina si Alexandru Vrajitoarea, de 63, respectiv 55 de ani, au fost gasiti morti in locuinta de fiul lor, Dorin Moraru. Barbatul a mers vineri in vizita la parinti, insa nu i-a gasit acasa. S-a intors duminica, dar, vazind ca nu ii raspunde nimeni, a spart usa si a patruns in apartament. Cind a intrat in bucatarie, si-a gasit parintii morti, zacind pe podea. In urma necropsierii cadavrelor, s-a stabilit ca decesul a fost cauzat de intoxicatia cu monoxid de carbon emanat de un boiler aflat in bucatarie.

Controale pentru combaterea taierilor ilegale de brazi

Politistii mehedinteni sint angrenati, in aceasta perioada, intr-o serie de actiuni cu directiile silvice din judet, pentru prevenirea si combaterea faptelor ilegale privind recoltarea, transportul, comercializarea si prelucrarea materialelor lemnoase. Din experienta anilor trecuti, in perioada decembrie-ianuarie se produc pagube insemnate in paduri, prin taierea unor exemplare tinere de brad si molid. Totodata, se inregistreaza intensificarea cazurilor de taiere, transport, prelucrare si comercializare ilegala a altor materiale lemnoase. Politistii fac controale in fondul forestier national si in vegetatia forestiera din afara acestuia, pe drumurile publice, piete, tirguri si oboare. „Agentii posturilor de politie comunale au in atentie punctele obligatorii de trecere a mijloacelor de transport cu material lemnos, controalele efectuate urmarind modul de completare a datelor in documentele de insotire a transporturilor de materiale lemnoase“, a spus comisar Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti.

Mii de permise de conducere ridicate in Olt

Agentii de circulatie din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Olt au retinut in acest an 1.469 de permise de conducere pentru abateri grave de la legislatia rutiera in vigoare. Nici la capitolul permise de conducere obtinute rezultatele nu sint excelente: din cei 7.422 de examinati, doar 3.016 au reusit sa obtina permisul. Pina in prezent, au fost aplicate 50.000 de amenzi. Cele 93 de accidente rutiere petrecute pe soselele din Olt s-au soldat cu 20 de morti, cu sase mai multi decit anul trecut, si cu 73 de raniti grav, cu 12 mai multi fata de anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS