17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorizatiile de comercializare a pocnitorilor au fost anulate

Autorizatiile de comercializare a pocnitorilor au fost anulate

Autorizatiile pentru comercializarea petardelor au fost anulate in urma modificarii Legii 126/1995, care reglementa comertul cu substante explozibile sau incendiare, fabricate pentru distractie sau manifestari festive. Noile modificari aduse legii, care au intrat in vigoare din 24 noiembrie, mentioneaza ca agentii economici sau persoanele care detin, vind sau folosesc in scopuri comerciale artificii, petarde sau pocnitori trebuie sa obtina noi autorizatii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si de la politie.

„Noile reglementari au anulat toate autorizatiile vechi acordate de ITM si de Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice. Din aceasta cauza, nici unul dintre posesorii vechilor autorizatii nu mai are voie sa procure, fabrice, depoziteze, comercializeze sau sa foloseasca in scop comercial sau artistic petarde, fumigene, artificii si alte substante explozive sau incendiare, fabricate pentru distractie sau manifestari festive. Agentii economici care vor sa comercializeze asemenea substante trebuie sa detina depozit, personal calificat care sa aiba un instructaj de utilizare a materialului explozibil, iar comercializarea substantelor trebuie sa fie neaparat insotita de instructiuni de folosire in limba romana. Vor fi controlate si alte acte care sa dovedeasca daca agentul economic este constient de responsabilitatea pe care o implica detinerea unor astfel de produse. Certificatul de cazier si actele medicale ale celor implicati in acest comert vor fi si ele verificate. Persoanele fizice care vor vinde pe strada petarde, artificii, fumigene etc. trebuie sa detina documente care sa le ateste calitatea de angajat in cadrul unei firme autorizate de noi si ITM sa efectueze activitati in acest domeniu“, a declarat comisarul Emilian Mladin, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice (AEST) din cadrul IJP Olt.

Taxele pentru comercializarea petardelor: intre doua si cinci milioane de lei

Agentii economici care doresc sa comercializeze substante si produse de acest tip trebuie sa se prezinte in primul rind la ITM pentru a obtine autorizatie si abia apoi au obligatia sa treaca si pe la Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice pentru o noua verificare, urmind ca, mai tirziu, sa primeasca autorizatia finala de comercializare. Eliberarea autorizatiei in regim normal prevede un termen cuprins intre 20 si 45 de zile, taxa fiind de doua milioane de lei. Cum insa deja s-a intrat pe ultima suta de metri, agentii economici vor fi nevoiti sa aleaga varianta eliberarii autorizatiei in regim de urgenta (pina in 20 de zile), caz in care trebuie sa scoata din buzunar cinci milioane de lei.

Pina in prezent, nici un agent economic nu a primit acceptul AEST de a comercializa petarde si alte asemenea materiale explozibile. Politistii din cadrul AEST atrag atentia ca petardele, artificiile si pocnitorile vor putea fi vindute doar in perioada 27-31 decembrie. Cei care vor folosi aceste obiecte pirotehnice inainte de termenul legal risca sa fie sanctionati pentru tulburarea linistii si ordinii publice pot primi amenda contraventionala cuprinsa intre doua si 25 de milioane de lei. Persoanele care vor comercializa petarde fara a detine autorizatie risca sanctiuni intre opt si 25 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS