14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele doljene - in carantina

Spitalele doljene – in carantina

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a instituit de ieri carantina in toate spitalele din judet. Decizia a fost luata de conducerea acestei institutii din cauza numeroaselor cazuri de viroze respiratorii inregistrate in ultima saptamina.

„Am primit de la departamentul de epidemiologie, din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj o informare cu privire la evolutia virozelor respiratorii, in conformitate cu planul de prevenire si control al gripei demarat de Ministerul Sanatatii. In urma activitatii de monitorizare s-au constatat cresteri accentuate ale numarului pacientilor care s-au prezentat la cabinetele de specialitate pentru consultatie, a consumului de antibiotice si antipiretice, precum si a numarului de apeluri adresate Serviciului de Ambulanta. Toate aceste fapte coroborate ne-au determinat sa luam masuri speciale de limitare a cazurilor de imbolnaviri prin instaurarea carantinei in toate unitatile spitalicesti din judet“, a declarat dr. Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Numai la biroul de internari al Spitalului de Urgenta Craiova s-au prezentat zilnic, in ultima saptamina, peste 70 de copii cu simptome specifice de gripa sau viroze respiratorii.

„Doar duminica trecuta s-au inregistrat 77 de cazuri, dintre care 12 au necesitat internare, copiii prezentind forme severe de viroze respiratorii. Curios este faptul ca majoritatea celor afectati sint copii destul de mari, cu virste de 10, 12, 13 si chiar 14 ani“, a declarat Zena Sisu, asistent pediatru la biroul de internari din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.

Cadrele medicale sustin ca multi dintre copiii cu viroze respiratorii ajung sa fie internati din cauza neglijentei parintilor care nu isi duc copiii la medic decit atunci cind apar complicatii, preferind sa-i trateze acasa, cu aspirina sau antinevralgic, cu toate ca singurele medicamente care au efect in astfel de cazuri sint antibioticele, administrate potrivit recomandarilor medicului.

Ce este carantina?

Carantina se instituie intr-o unitate spitaliceasca pentru o perioada nelimitata, pina cind se constata o ameliorare a evolutiei virozelor respiratorii. Masurile impuse pe toata perioada carantinei sint limitarea accesului vizitatorilor in saloanele spitalelor, in special in sectiile de Pediatrie, Chirurgie si Reanimare, lipirea unor afise de avertizare la loc vizibil in aceste institutii. Directia de Sanatate Publica Dolj a solicitat tuturor spitalelor din Dolj intocmirea unui nou program strict de vizitare a bolnavilor.

Doar doua cazuri de gripa

In ceea ce priveste gripa, care face ravagii in toata Europa, la DSP nu au fost raportate decit doua cazuri concrete in orasul Bailesti. Cit despre o eventuala epidemie de gripa, nici nu poate fi vorba, dupa cum sustine dr. Dolores Tatar, director adjunct al DSP Dolj: „Pentru a vorbi de o epidemie ar trebui ca o treime din populatia judetului sa fie gripata. La noi nu sint decit doua cazuri raportate in tot judetul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS