21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriză de singe la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova

Criză de singe la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Craiova nu poate face faţă unei solicitări mai mari de singe din partea Spitalului de Urgenţă Craiova. In prezent, centrul are singe de pe o zi pe alta, deşi secţiile Spitalului de Urgenţă asaltează cu cereri instituţia, solicitările fiind onorate in proporţie de 40-50 %, in funcţie de boli şi de gravitatea acestora. Deşi fac eforturi pentru a determina populaţia Craiovei şi a judeţului să doneze singe, salariaţii centrului nu au avut nici un rezultat notabil. Majoritatea medicilor şi asistenţilor care lucrează in CTS sint donatori fideli de aproape 20 de ani, ca şi studenţii la Medicină.

200.000 de lei pentru o donare de singe

„Eu donez de 20 de ani, o dată la trei – patru luni, dar nu este de ajuns ca numai noi să donăm. Acum au mai venit studenţii de la Medicină. Omul trebuie să inţeleagă că donarea de singe este un act medical, care nu face rău nimănui. Degeaba spune lumea că ministerul trebuie să intervină, dar uită că nu sint bani pentru promovare. In Occident, campaniile de promovare sint făcute din donaţiile primite de la diverse persoane şi firme prospere. Acolo este o obligaţie şi o responsabilitate civică să donezi singe, nu ca la noi, unde aproape toată lumea donează pentru amăriţii ăia de 200.000 de lei, pe care ii primeşte sub formă de bonuri“, a spus Sevastiana Bran, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova.

In incercarea disperată de a-i face pe oameni să doneze singe, medicul Sevastina Bran a discutat cu conducerea Grupului Şcolar „Constantin Brancuşi“ şi, după terminarea vacanţei de iarnă, elevii din clasele a XII-a vor dona singe. Incă o promisiune a fost obţinută din partea a 70 de studenţi de la Facultatea de Drept, care vor face un gest caritabil şi vor salva o viaţă prin donarea de singe.

„Este foarte bine că am reuşit să aducem donatori, dar nu este suficient. Sigur, ne mulţumim şi cu atit decit deloc. Dacă, Doamne fereşte, se intimplă un accident grav cu şapte răniţi grav care au pierdut mult singe, noi nu am putea face faţă. Am fi nevoiţi ca, de cele mai multe ori, să folosim plasmă multă pentru a substitui nevoia de singe a organismului bolnavului“, a precizat Sevastiana Bran. Pină la găsirea unei soluţii, criza de singe continuă la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS