17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele din Dobrita, Motru si Rovinari au pierderi de zece miliarde de lei

Spitalele din Dobrita, Motru si Rovinari au pierderi de zece miliarde de lei

Prefectura Gorj a realizat o analiza a situatiei financiare a spitalelor din judet. Din datele prezentate, rezulta ca multe unitati spitalicesti gorjene au cheltuit multi bani pe altceva, si nu pe serviciile medicale propriu-zise.

Datoria Spitalului Judetean Tirgu Jiu a fost, in 2002, de peste 68 de miliarde de lei, la care se adauga si debitele din 2003. Pe primul loc in topul spitalelor care au cheltuit, dar nu pentru servicii medicale pentru pacienti, se afla Spitalul TBC Dobrita. Din datoria de 8,6 miliarde de lei inregistrata in anul 2002, doar 1,1 de miliarde de lei au fost cheltuite pe servicii medicale.

Prefectul de Gorj, Toni Mihail Grebla, a facut publica o posibila cauza a situatiei financiare in care se afla Spitalul TBC. „Cei de la Spitalul TBC Dobrita si-au marit salariile de mai multe ori. Au tot felul de sporuri care sint intre 20 si 100%. Toata lumea a mers pe sporuri de 100%, de la medici si pina la ultimul portar. Acolo exista salarii duble fata de celelalte spitale din judet. Sigur ca sint si alte conditii, dar nu se poate asa. Se poate vorbi si de o supradimensionare a personalului, raportul fiind de aproape unu la unu: pacient, personal angajat. Vom dispune controale peste tot, iar directorii vor justifica modul in care au cheltuit acei bani“, a spus Toni Grebla.

Trei spitale au o datorie de zece miliarde de lei

Trei spitale din judet, cele din Dobrita, Motru si Rovinari, au avut o datorie pe 2002 de zece miliarde de lei, bani care nu au acoperire in servicii medicale.

Conform Prefecturii Gorj, CAS va achita spitalelor numai banii pentru servicii medicale, restul raminind „datorie istorica“, fara posibilitatea de a mai putea fi platita in urmatorii ani. Pe linga salarii pentru personal, banii care nu se regasesc in servicii medicale, au fost cheltuiti pe energie termica si alimente, dupa cum a informat conducerea prefecturii.

Cel mai performant spital din Gorj s-a dovedit, in ultimii trei ani, cel din Bumbesti Jiu. In prezent, aceasta unitate spitaliceasca nu inregistreaza nici un fel de datorii. In 2002, spitalele din Tirgu Jiu, Motru, Rovinari, Novaci, Tirgu Carbunesti, Dobrita si Turceni au acumulat impreuna, in 2002, debite totale de aproape 90 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS