17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimpozion stiintific „Unirea cea Mare“

Simpozion stiintific „Unirea cea Mare“

La Scoala nr. 39 „Nicolae Balcescu“ din Craiova a avut loc recent un simpozion stiintific dedicat Marii Uniri, simpozion care s-a desfasurat sub egida Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si a Casei Corpului Didactic. Profesorul Toma Lungoci, inspector de specialitate la ISJ Dolj – principalul coordonator al programului – a vorbit despre „semnificatia istorica a actului de la 1 Decembrie 1918“, dupa care au fost prezentate studii si referate importante legate de sarbatoarea nationala a Romaniei. Profesorii C. Paun, de la Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova, si C. Mihai, de la Liceul teoretic Segarcea, au pus accentul pe „Lupta pentru unitate si independenta – coordonate fundamentale ale istoriei poporului roman“. Profesoara Daniela Mucica, de la Colegiul National „Fratii Buzesti“, si-a captivat asistenta cu „Ideea Unirii in preajma pacii de la Adrianopol si in continutul Regulamentului Organic“. Despre „Pregatirea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia“ a vorbit tot un profesor de la Colegiul National „Fratii Buzesti“, Pandia Oprea. De la Scoala nr. 39, profesoara Simona Ciolacu a prezentat cele mai importante momente ale Marii Uniri.

Alti profesori de specialitate de la mai multe unitati scolare, precum Scoala nr. 24 „Sfintul Gheorghe“ din Craiova, Scoala nr. 2 „Traian“, Scoala Vela, Liceul „Stefan Odobleja“, Grupul Scolar „Matei Basarab“, Grupul Scolar de Chimie „Costin Nenitescu“, Scoala Gogosu, Scoala nr. 18 „Sfintul Dumitru“, s-au straduit sa completeze calendarul marilor evenimente istorice de inainte si de dupa 1 Decembrie 1918. Simpozionul a fost incheiat de reprezentanti ai Casei Corpului Didactic Dolj, care au trecut in revista toate personalitatile marcante ale luptei pentru unire.

Dupa incheierea simpozionului, elevii Scolii nr. 39 au prezentat un program artistic dedicat Marii Uniri, dupa care s-a desfasurat un concurs tematic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS