20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn tir a intrat prin gard in curtea lui Staicu

Un tir a intrat prin gard in curtea lui Staicu

Un accident de circulatie care nu s-a soldat cu victime omenesti a avut loc in noaptea de duminica spre luni, in satul Murta din comuna doljeana Dobresti. Un tir unguresc, cu numarul de inmatriculare FPG 260, a distrus gardurile a trei locuinte din cauza vitezei excesive cu care era condus de cetateanul maghiar Ianos Eger, de 39 de ani.

Singura victima, calul lui Saracila

Autotrenul Iveco a intrat duminica, in jurul orei 0.30, in satul Murta, mergind de la Craiova catre Vama Bechet, cu o incarcatura de componente electronice. In ciuda ploii torentiale si a carosabilului umed, soferul nu a redus viteza, traversind localitatea cu 85 km/h, conform inregistrarii tahometrului de la bord. Inaintea unei curbe, tirul a depasit axul drumului, intrind pe contrasens. Din fata venea o caruta, semnalizata corespunzator. Avind viteza mare, soferul maghiar n-a avut timp sa fereasca atelajul. A lovit calul si l-a tirit sub roti pe o distanta de 14 metri. Incercind sa redreseze masina, a virat stinga, pentru a intra pe un drum lateral. Tirul a derapat pe soseaua uda si a intrat in garduri. A pulverizat imprejmuirile de beton de la trei gospodarii si s-a oprit intr-o ograda, sub bolta de vita-de-vie a proprietarului, la o distanta de 82 de metri de la locul impactului cu calul.

„Accidentul s-a produs din vina soferului de pe tir, care n-a adaptat viteza la conditiile de trafic. Soferul maghiar nu era baut, carutasul avea, in schimb, o alcoolemie de 0,49 grame la mie, dar acesta din urma se va alege doar cu o amenda“, a mentionat agentul principal Florin Domozina, agent de circulatie in cadrul Biroului de Politie Bechet.

De frica tirului, parintii au sarit din caruta, uitind de copil

Nici o persoana nu a fost ranita grav in urma acestui accident, soferul de pe autotren alegindu-se doar cu citeva vinatai. Ocupantii carutei – Florin Saracila, de 25 de ani, din Negoi, impreuna cu sotia si bebelusul lor – s-au ales si ei doar cu o sperietura. In momentul in care au vazut ca tirul se indreapta spre ei, au sarit din caruta, uitind de copilul care dormea sub coviltir. Micutul n-a patit insa nimic, atelajul nefiind distrus la impact.

Cu pagube materiale s-au ales si cei trei localnici din Murta, ale caror garduri au fost distruse: Mihai Roman, Constantin Trusca si Marin Staicu.

„Era cam ora doispe jumate, iar eu nu ma culcasem, stateam de vorba cu nevasta despre ce-o sa facem a doua zi. La un moment dat, auzim o bubuitura cit toate zilele. Am sarit repede din pat, ca nu stiam ce se intimpla, si am iesit in curte. Cind m-am uitat, am vazut ca nu mai am nici gardul de ciment si nici poarta metalica. In locul lor era un tir. M-am dus sa vad ce face soferul, fiindca am crezut ca-i mort, dar a iesit si el imediat din cabina“, povesteste Marin Staicu.

„Eu ma culcasem deja, la fel si nevasta, si copilul. Am auzit copilul zbierind si m-am dus sa vad ce are. Se speriase de camionul care s-a oprit la noi in ograda, sub bolta de vita. Bine ca n-a intrat in casa, ca facea prapad“, spune Mihai Roman.

Toate pagubele materiale urmeaza sa fie acoperite de compania de asigurari, pe baza Cartii Verzi a tirului. Cit despre calul lui Saracila, soferul maghiar a promis ca-i da proprietarului bani sa-si cumpere altul. Singura problema ramasese insa mutarea autotrenului din ograzile oamenilor, pentru ca nici o autocisterna si nici un alt tir nu au reusit sa-l urneasca din santul pe care il sapase in pamintul umed.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS