24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreotul Vicentiu - 99,8% tata

Preotul Vicentiu – 99,8% tata

Mamica este cu 45 de ani mai tinara

Prin Gradina Domnului se mai gasesc si acum cite un „Adam“ si o „Eva“ care, ispititi de cele lumesti, gusta din fructul interzis al Edenului. Acum insa nu se mai intimpla ca-n tabloul biblic. Doar femeia este izgonita, pe cind slujitorul bisericii ramine sa le propovaduiasca mai departe enoriasilor. Aceste slove reflecta o realitate cutremuratoare a unor fapte petrecute dupa aproape doua mii de ani de la vremurile descrise in Biblie: in 1995, in Eparhia Argesului.

Un preot din Cimpulung Muscel a devenit tatal unei fetite din flori, in urma unei relatii extraconjugale pe care a avut-o la virsta de 64 de ani cu o tinara de 19 ani. Preotul Vicentiu Popescu, de la Biserica „Sfintul Nicolae Popa Savu“ din Cimpulung Muscel, din cadrul Eparhiei Argesului, a plecat intr-o zi sa ia prescure de la o minastire din zona. El a luat-o si pe tinara fata- clopotar.

Florina Duta se angajase in 1995 la biserica amintita. In atributiile de serviciu ale tinerei intra si sarcina de a comercializa luminari, tamiie si diferite obiecte de cult in biserica. Fata a povestit ca pe drum s-a petrecut „minunea“. Intr-o padure de pe un deal, parintele, ispitit de prospetimea trupului tinerei, a ademenit-o la pacat. Tinara nu a refuzat avansurile parintelui si l-a lasat sa-i impartaseasca „sfinta taina“ ca, de, era totul primit. Dupa aceea, fata si preotul au plecat mai departe, cu cosuletul dupa prescure. Florina a zis ca relatiile sale intime cu preotul Vicentiu au continuat mai multe luni, in ciuda diferentei de virsta: 45 de ani.

Parintele s-a lepadat de prunc

Saminta fetei bisericesti a rodit in pintecul fetei.

„Preotul Vicentiu ma incuraja si-mi spunea sa pastrez copilul ca e dat de Dumnezeu“, spune Florina Duta. Pe 23 octombrie 1996 s-a nascut Florina Maria, rodul iubirii „duhovnicesti“. Mama micutei s-a bucurat nespus si i-a adus de veste „preafericitului“ parinte. Nu mica i-a fost insa mirarea cind a vazut ca atitudinea parintelui s-a schimbat total. El nu si-a recunoscut copilul. Vazind ca preotul Vicentiu i-a intors spatele si nu mai vrea sa auda nici de ea, nici de fetita, in august ’97, Florina Duta s-a dus sa „bata clopotele“ la Judecatoria Cimpulung. Patru luni mai tirziu, consiliul parohial al Eparhiei Argesului i-a desfacut Florinei Duta contractul de munca. Inaltele fete bisericesti au motivat decizia prin abateri de la morala crestina. Conform canoanelor bisericesti, intretinerea de relatii extraconjugale si nasterea unor copii in afara casniciei sint grave abateri de la morala crestina. Tinara a contestat decizia, dar instantele judecatoresti i-au respins actiunea.

„Au vrut sa ma sperie, sa renunt la procesul cu parintele, dar n-am renuntat“, a spus ea. Florina Duta s-a ales si cu un plod, si lasata pe drumuri… din asa – zisa „mila“ a slujitorilor bisericii si „impartialitatii“ justitiei. Preotul, in schimb, si-a vazut linistit de treburi prin gradina eparhiei.

Analizele sanguine au generat doar incertitudine

Procesul de paternitate intentat preotului Vicentiu Popescu de Florina Duta nu s-a terminat nici in prezent. De-a lungul sirului de procese, o instanta spunea ca-i alba, alta spunea ca-i neagra si tot asa. Cind au luat acele decizii, judecatorii s-au bazat pe rapoartele de expertiza medico-legala. Practic, era vorba de examene seriologice, analize ale probelor de singe recoltate de la tata, mama si copil, care au generat multe erori judiciare in Romania si care au distrus multe vieti. Si-n acest caz, concluziile rapoartelor medico-legale spuneau doar ca „Vicentiu Popescu sau orice alt barbat a carui grupa sanguina este compatibila filiatiei poate fi tatal copilului“, dar nimic concret.

Recent, instanta Tribunalului Arges a solicitat amprentarea ADN la Institutul de Medicina Legala Craiova. Aici s-a facut lumina in acest caz. Nu asa usor insa. Stiindu-se, probabil, cu musca pe caciula, parintele Vicentiu se sustragea de la analize. Ca si la recoltarea probelor de singe, parintele Vicentiu, care are acum 71 de ani, evita sistematic sa se prezinte la Craiova pentru a-i fi prelevate probele necesare analizei ADN. Acest lucru a facut ca instantele sa-si puna semne de intrebare si au retinut acest aspect: „Intimatul-pirit a refuzat constant, nejustificat sa se prezinte la institut in vederea recoltarii probelor“, se arata in sentinta civila nr. 476/10 februarie 1998, data de Judecatoria Cimpulung in dosarul 3173/1997.

Parintele-i parinte cu ADN

Totul a durat mult pentru ca procedurile impun ca in astfel de situatii probele sa se recolteze in aceeasi zi si in prezenta tuturor persoanelor implicate. Pentru asta, este necesar sa fie toti prezenti odata. De doua ori, doar Florina Duta si fiica sa au batut drumul pina la Craiova. Parintele s-a prezentat abia la al treilea termen cerut de Tribunalul Arges. Dupa alte doua saptamini, rezultatul a fost comunicat instantei de catre Institutul de Medicina Legala Craiova.

„Testul ADN a dus la concluzia ca preotul Vicentiu este tatal fetitei in proportie de 99,8%“, a spus Florina Duta. Cu alte cuvinte, parintele Bisericii „Sfintul Nicolae Popa Sava“, din Cimpulung Muscel este si parintele Florinei Maria. Anul acesta, fata trebuia sa mearga la scoala. Din cauza unor probleme medicale, mama sa a fost nevoita sa o dea la anul. Ea si-a crescut copilul fara sa primeasca nici un ajutor din partea tatalui biologic al fetitei. Probabil ca lucrurile vor intra in normalitate dupa raspunsul dat de IML Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS