21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracia din scolile doljene a atins cote alarmante

Saracia din scolile doljene a atins cote alarmante

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj a conceput un „program propriu pentru eradicarea saraciei si promovarea incluziunii sociale“, avind obiective strategice pe termen mediu si lung, pe perioada 2003-2012.

Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, spune ca pentru intervalul 2003-2004, in domeniul educatiei, se au in vedere: reabilitarea sistemului scolar din mediul rural, asigurarea accesului la formarea continua, cresterea functiei scolii de orientare scolara si profesionala, precum si promovarea egalitatii de sanse educationale, ca instrument esential al diminuarii polarizarilor sociale.

Directorul ISJ Dolj sustine ca sint probleme sociale grave in domeniul educatiei doljene: „Avem obiective clare cuprinse in programul nostru si dispunem de masuri concrete pentru eliminarea problemelor. De aceea, se are in vedere dezvoltarea infrastructurii scolare din mediul rural, a resurselor umane implicate in educatie si dezvoltarea unui mediu educational stimulativ pentru invatamintul doljean. De asemenea, imbunatatirea calitatii actului educational prin crearea unor centre de zona este un alt punct vital din programul nostru“.

Aristidie Gheorghiu pledeaza pentru aplicarea in regim de urgenta a unei parti din program, intrucit starea de fapt din teritoriu este destul de grava: „In prezent, in mediul rural sint 246 de scoli fara apa curenta si fara dotari sanitare, iar 181 de scoli nu au autorizatie sanitara. Cauzele care au generat aceste neajunsuri constau in vechimea localurilor scolare, precum si in nealocarea de fonduri pentru reparatii capitale. Calitatea procesului instructiv-educativ este afectata, apare abandonul scolar si fluctuatia cadrelor didactice“.

Abandonul scolar este de 3,28% in ciclul gimnazial, iar in cadrul populatiei de etnie roma analfabetismul este de 94% in rindul barbatilor si 59% la femei. S-a constatat ca lipsa scolilor in localitatile rurale mici nu este benefica, iar numarul mare al cadrelor didactice necalificate afecteaza serios actul educational. Depopularea mediului rural, imbatrinirea populatiei, rata scazuta a natalitatii, migratia tinerilor la oras sint doar citeva dintre principalele cauze care au generat aceste probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS