16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii tremura de frig in saloane

Bolnavii tremura de frig in saloane

Sosirea anotimpului rece acutizeaza saracia fara precedent din spitalele gorjene. Lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare si mincarea proasta sint si mai greu de suportat dupa ce frigul s-a instalat in saloane. Copiii din Sectia de pediatrie sint pacientii care au cel mai mult de indurat pentru ca stau in cele mai friguroase saloane din spital, situate la ultimul etaj.

Noptile din ce in ce mai reci sint tot mai greu de suportat de pacientii spitalelor din Tirgu Jiu. Desi unitatile sanitare au centrale proprii, acestea nu au fost pornite inca. Singurii pacienti care au caldura sint bebelusii de la Sectia de nou-nascuti, carora le-au fost instalate radiatoare in saloane.

„Inca de anul trecut am achizitionat aceste aparate. Nu stim cit va fi nota de plata la curent pentru ca le tinem in priza zi si noapte, dar altfel nu se poate“, a precizat Camelia Roman Barbuti, sefa sectiei.

Mamele bebelusilor, internate in saloanele alaturate, nu se bucura insa de aceleasi conditii. Acestea sint nevoite sa indure frigul, riscind sa se imbolnaveasca si sa transmita boala si sugarilor. „Ziua mai e cum mai e. Ne mai miscam, mai bate soarele. Noaptea se face insa foarte frig si atunci ne mai luam cite un pulover peste pijama, mai multe paturi“, au spus lauzele.

„Salonul asta e ca o pestera“

Bolnavii din toate sectiile spitalelor au fost nevoiti sa suporte noptile friguroase din ultima saptamina, iar cei mai multi au apelat la metodele traditionale: sticle cu apa fiarta sub patura si cit mai multe paturi.

Cei mai afectati sint insa copiii internati la Sectia de pediatrie, situata la ultimul etaj al cladirii. Pe linga lipsa de medicamente si mincarea proasta, micutii mai suporta si frigul. In saloanele de reanimare, unde pacientii sint intr-o stare critica, parintii au adus de acasa radiatoare.

„Am doi baietei gemeni si s-au imbolnavit amindoi. A fost nevoie sa-i interneze la reanimare si, pentru ca e pe colt, salonul asta e ca o pestera. Mi-am adus radiatorul de acasa“, a spus George Corici, unul dintre parinti.

„Saracie ca acum n-a fost niciodata in spitale“

Ajunsi in pragul disperarii, medicii recunosc si ei ca nu au mai intilnit o asemenea situatie in zeci de ani de cariera.

„Saracie ca acum nu a fost niciodata in spitale. Rafturile farmaciei sint goale. Nu avem medicamente, nu avem mincare. Pilaful si tocana de legume sint mincarea de baza pentru bolnavi, iar acum, mai e si frig“, a precizat medicul Dumitru Butulescu, presedintele Colegiului Medicilor din Gorj. Conducerea Spitalului Judetean Tirgu Jiu spune ca s-au facut toate pregatirile pentru iarna, dar centralele vor fi pornite atunci cind va fi cazul. Data furnizarii caldurii este aminata insa in fiecare iarna cit mai mult posibil, pentru economii.

„Cind va fi momentul le vom porni. Pina acum am platit datoriile la gaze. Nu stiu daca vom mai putea sa le platim dupa ce vom da drumul la caldura“, a precizat doctorul Emil Sandu, directorul Spitalului Tirgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS