17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar 6% dintre slatineni au centrale termice instalate legal!

Doar 6% dintre slatineni au centrale termice instalate legal!

Iarna bate la usa si populatia a inceput deja sa dea din colt in colt, gindindu-se la modul in care se va incalzi in anotimpul rece.

In Olt, situatia este dezastruoasa ca si anul trecut. Numai in Slatina, din aproximativ 80.000 de locuitori, doar 10.000 au avut posibilitatea sa-si instaleze centrale termice, insa jumatate au toate autorizatiile cerute de lege. In ceea ce priveste restul populatiei, aceasta se va incalzi ca si pina acum: cu resoul sau cu aparate electrice de incalzire din comert. Oamenii se gindesc deja cu groaza la banii pe care trebuie sa-i scoata din buzunar pentru plata facturilor la energie electrica, dar nu au alta posibilitate.

Primarul Gheorghe Paunescu a spus ca situatia dramatica a majoritatii locuitorilor orasului este cauzata de optiunea acestora de a se debransa de la reteaua centrala de incalzire:

„Am luat masuri de asigurare a furnizarii energiei termice doar la unitatile bugetare subordonate consiliului local, restul…“.

O sansa ca slatinenii sa nu mai tremure de frig la iarna a reprezentat-o la un moment dat montarea de centrale termice de bloc, dar pina si aceasta optiune a fost abandonata din cauza refuzului populatiei. Desi nimeni din administratia locala nu recunoaste, refuzul oamenilor s-a datorat insa si modului defectuos al primariei de popularizare a acestei alternative.

Caracalul – fara gaze, Draganesti – pe urmele Slatinei

In aceeasi situatie se afla si orasul Draganesti – Olt. Locuitorii urbei au luat decizia de a se debransa de la reteaua centrala de incalzire din cauza costurilor mari. Primarul Mircea Medintu spune ca doar 474 de apartamente mai sint bransate la reteaua principala de incalzire. De asemenea, din restul de circa 1.180 de apartamente, doar 150 au montate centrale termice, dar numarul acestora din urma este in crestere.

La Corabia, toate cele 1.200 de apartamente sint racordate la reteaua de incalzire centrala.

Potrivit declaratiei primarului Ion Dimienescu, un singur lucru mai asteapta oamenii – rectificarea bugetara pe ultimul trimestru al anului.

„Dupa rectificare vom afla cit timp vom putea furniza populatiei caldura. Noua ne-ar trebui cam 36 de miliarde de lei pentru a achizitiona 2.000 de tone de combustibil, cit reprezinta minimul necesar pentru a trece de iarna asta. Daca nu vom primi banii acestia, nu stiu cum vom infrunta gerul“, a spus Dimienescu.

Nici locuitorii din Caracal nu asteapta fara emotii frigul. In acest oras nu a existat niciodata instalatie centrala de gaze, oamenii au fost printre cei mai vitregiti din judet, alaturi de cei din Scornicesti.

Primarul Gheorghe Anghel spera insa ca, in cel mai scurt timp, sa dea oamenilor vestea introducerii gazelor naturale si la Caracal. Deocamdata, se asteapta acceptul de la Bucuresti pentru organizarea licitatiei care sa stabileasca firma care va demara lucrarile de introducere a gazelor naturale. Pina in prezent, doar 75 de familii dintre cele 30.000 si-au permis sa-si monteze centrale murale de apartament. Restul se va incalzi ca si pina acum: cu butelia de aragaz sau cu soba electrica.

In Bals, primarul Vitalie Stanciu spera ca va reusi sa termine la timp reparatia cazanelor de la cele patru centrale termice pe pacura, pentru a furniza caldura celor 3.000 de familii bransate inca la retea. In prezent, 1.500 de familii se incalzesc cu butelia de aragaz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS