12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReprezentantii Prefecturii si ai ISJ Mehedinti trimit Corpul de control la Dumbrava

Reprezentantii Prefecturii si ai ISJ Mehedinti trimit Corpul de control la Dumbrava

• Parintii a 41 de elevi nu sint de acord cu mutarea scolii la Albulesti • Daca autoritatile locale nu rezolva conflictul, miine vor pleca in mars
spre Bucuresti • Pentru ca alte 16 scoli nu sint reparate, elevii invata pe unde pot: in vechile sedii, intr-un bloc minier sau intr-un local al VINALCOOL

Autoritatile din Mehedinti au decis sa rezolve situatia Scolii de la Dumbrava, dupa o saptamina in care peste 40 de elevi din localitate au protestat zilnic in fata scolii impotriva deciziei luate de primarul Mircea Cioaca de a muta unitatea de invatamint in satul Albulesti.

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Mehedinti, primarul nu a avut acordul inspectoratului cind a hotarit mutarea scolii de la Dumbrava la Albulesti. „Edilul sef a hotarit comasarea Scolii la Albulesti si in urma cu doi ani, sub pretextul ca acolo e mai multa populatie scolara si cadre didactice calificate. Pentru ca primarul nu a amenajat localul de scoala la Albulesti, s-a revenit la Dumbrava, iar conflictul a fost stins. Anul acesta, Mircea Cioaca a spus ca scoala este a lui si nu a noastra“, a spus Lucian Capitanescu, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti.

Potrivit reprezentantilor inspectoratului, pentru a muta scoala de la Dumbrava la Albulesti primarul Cioaca s-a folosit de faptul ca o parte din terenul scolii, care cuprindea si grupul social, a fost revendicat si cistigat in instanta de catre proprietarul de drept. In aceste conditii, fara toaleta, unitatea de invatamint nu putea primi autorizatie de functionare.

„Scoala va ramine

la Dumbrava!“

Cei 41 de elevi din Dumbrava au inceput ieri a doua saptamina de protest. Ei nu au intrat in clase, solicitind prezenta la fata locului a reprezentantilor inspectoratului scolar si Prefecturii Mehedinti.

„De la ora 7.00 am stat in fata scolii. Noua ni s-au alaturat si oameni din sat, care ne sprijina. Mutarea scolii nu e singura neregula aici. Cornul si laptele sint pastrate intr-un dulap de fier pe unde umbla soarecii, pentru ca primarul n-a vrut sa ia frigider la scoala din Dumbrava. Daca aceia de la judet nu rezolva nimic, cind vin miercuri aici, vom pleca la Bucuresti pe jos, impreuna cu elevii“, a spus Mihaela Usurelu, reprezentanta parintilor, care nu doresc comasarea Scolii de la Dumbrava.

O echipa comuna a ISJ Mehedinti si Prefecturii, condusa de seful Corpului de control al prefectului, se va deplasa astazi la Dumbrava pentru a verifica legalitatea deciziei primarului Mircea Cioaca. „Vom trimite la fata locului o echipa sa vedem ce s-a intimplat, dar scoala va ramine la Dumbrava!“, a spus prefectul Dan Trancota.

Primarul comunei Dumbrava, Mircea Cioaca, a spus ca situatia nu este cea prezentata de parinti si ca „detin toate acordurile in baza carora am luat aceasta decizie“.

Dupa o saptamina de scoala, 92,8% din unitatile de invatamint sint deschise

Nefinalizarea reparatiilor sau a consolidarilor la 16 scoli din Mehedinti, inainte de 15 septembrie, a determinat comunitatile locale sa gaseasca pentru elevi alte locatii, printre care un bloc minier si un spatiu al unei societati de comercializare a bauturilor spirtoase.

Potrivit conducerii inspectoratului scolar, 92,8% din unitatile de invatamint sint deschise la aceasta data, in timp ce pentru unitati scolare, reabilitatate prin Banca Mondiala, lucrarile se afla in diferite stadii finale de executie.

„La scoala cu clasele I-IV si la gradinita din Ohaba, lucrarile sint in mare parte terminate, desi termenul final este 30 decembrie. In aceste conditii, le vom deschide in octombrie. De asemenea, Scoala Ciochiuta a deschis anul la Grupul Scolar «Matei Basarab», elevii deplasindu-se cu autobuzul. La Ohaba, cursurile se desfasoara in cladirea veche, pina va fi gata cea noua; la Scoala din Iupca, reabilitarea este finalizata in proportie de 70%, dar mai sint probleme cu acoperisul. La Godeanu, elevii invata in scoala veche, iar la cea noua lucrarile sint destul de inaintate si speram ca in noiembrie sa fie terminate; la Husnicioara exista scoala, dar structura de rezistenta era in pericol si am decis s-o demolam. Am pastrat-o pina se termina lucrarile la localul nou. La Stanesti, scoala veche a fost igienizata, iar pentru clasele V-VIII s-a amenajat un spatiu in blocul minier. La Negoiesti a fost o problema, dar am amenajat un spatiu, acordat de VINALCOOL, care nu ne-a costat nimic si care era foarte aproape de scoala“, a precizat Lucian Capitanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS